Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2018 г.

Новите протести - в черно, кои и накъде

Списъкът с поводи за протести е от сградата на "Съединението" до Евксиноград. Толкова дълго е и недоверието, че сме парламентарна република...
 
Близо 50 селища в страната излязоха на протести в неделя, 11 ноември. 

Започнете от началото, един ден може да се изучава. Хората по улиците не са стотици хиляди и милиони, но са сърдити и ядосани. Чуха се и първите коментари за тях. Почти нито един верен.

Да погледнем някои от версиите.

В ГЕРБ и „патриотите“ опитват да обяснят и да се самозаблудят, че протестите са организирани от подривни сили, които искат сваляне на правителството. Някакъв център в дълбока нелегалност плащал на протестиращите. Толкова е тъпо, че дори не е смешно. Ако имаше такова нещо да го бяха разкрили. Нали са много успешни службите и МВР. Наистина ли в ГЕРБ вярват, че Тома Биков, Емил Димитров-Ревизоро, проф. Михаил Константинов, Делян Добрев, Антон Тодоров, проф. Антоанета Христова, Георги Харизанов и подобни на тях носят ползи на властта?  Наистина ли?

Пропагандните им напъни са лесни за опровержение. Ако имаше такъв център, и ако този център имаше ресурса, който му се приписва – тази власт отдавна да е паднала. Този „център“ е мишена на всекидневни кални атаки от свинеподобните медии на Пеевски, което е доказателство за несъстоятелност. 

Зад протестите стои БСП? Пробва се и тази версия. Дори ДПС. Те бунели хората.

Елементарно. БСП може и да иска властта, но трудно ще конструира управление от нов тип, каквото желаят хората. Освен това в ръководството на БСП има другари на хранилка при Делян Пеевски и на други кръгове в управлението, които могат да опорочат и най-доброто намерение. Това, че според социолози "червените" са настигнали и дори леко задминали ГЕРБ не е тяхна заслуга, а на задминатите.

Причини хората да са на улицата.

Протестите срещу цените на горивата са всъщност протести срещу ВалентинЗлатевци и политическия чадър над тях. Срещу безконтролната игра с цените и незачитане на международните норми и обществения интерес. Зачитането на тези правила не е антипазарна политика, а проява на държавност.

На хората им писна от МендаСтояновци и Ревизоровци, които дори не прикриват лобистките си интереси и открито обслужване на корпоративни кръгове. Дайте доказателства, пискат те. Да прочетат стенограмите от изказванията си и да изгледат записи на изговореното от тях пред медиите. Ако все още съществува понятието съвест, ще умрат от срам и никаква здравна пътека не ще им помогне.

Българите са бесни от наглостта на властници като министър Владислав Горанов. Написал в имотната си декларация , че живее в апартамент 180 кв.м., но плаща 0 лв наем, защото му е предоставен безвъзмездно. Апартаментът е в лукс комплекса на братя Домусчиеви – Кирил и Георги. Крещящ конфликт на интереси, който от Калотина нататък е престъпление, поне морално, но тук е повод за гордост. Не им пука и на министъра и на олигарсите, защото презират държавата и нейните обитатели. Те са над тях. Над закона и правилата. Затова Горанов дава  милиони на Домусчиев за трибуната „Моци“ на частния му стадион в Разград. Тогава позираха пред камерите, но един ден ще позират в профил и анфас за криминална регистрация заради тази перверзия. Да не забравяме, че Горанов е сред свидните другарчета на Пеевски. Ако прокуратурата бръкне там – и това ще стане, - ще излезе толкова мръсотия, че заводът на Фандъкова за отпадъци ще се задръсти… Горанов ще трябва да доказва в съда и как се е сдобил с царско имение на Витоша, което, разбира се, не е на негово име… И ако Горанов си мисли, че тайните, които знае ще го спасят - дълбоко се лъже. Ще го потопят.

Народът е отвратен и от магарешката упоритост на Валери Симеонов, който отказва да подаде оставка, след като по най-просташки начин нагруби майките на деца с увреждания.

Хората са потресени и от дебелашкото поведение на другият вице-премиер Красимир Каракачанов по повод скандала с българското гражданство и паспорти, сътворен от негови избраници и кадри. За нелепите му и абсурдни идеи, с които досъсипва българската армия дори не си заслужава да говорим. И тези двамата ако си вярват, че са подходящи за управленци – да отиват на лекар.

Няма как човек да остане безразличен и след решението на Специализирания съд да оневини Алексей Петров по делото „Октопод“. Подобно решение доказва съществуването на „Октопода“! Показанията на десетки свидетели, СРС-та и факти  са хвърлени в коша. Наблюдаващият прокурор бе отстранен. Съдията по делото бе отстранена. Свидетели вече не са между живите. Други са защитени свидетели в други държави заради незащитеността им тук. Трети се спасяват зад граница. Четвърти фалираха. Разследващи са на улицата, превърнати в мишена на мафията. Но Алексей Петров е невинен. Доверието в правосъдната система расте, нали?

Корупцията е обхванала цели институции, а прокуратурата се превърна в символ на сговора със задкулисието.

Хората са гневни на Камарата на строителите, които били обидени и унизени от искането на Елена Йончева да се изследват проби от магистрали и пътища. Само че от камарата са се заблудили. Всички, които пътуват по българските пътища искат проверката, защото са убедени, че има нещо гнило в строителството. Които пътуват всеки ден, плащат за амортизация и ремонти на асфалт и автомобили, губят близки или самите те се превръщат в инвалиди  искат доказателства за качеството и спазване на процедурите. Толкова е просто. Какво не са разбрали в камарата?

В здравеопазването се наливат милиарди, но то не се подобрява. Много хора умират, защото нямат достъп до лечение. В Холандия, първа по качество на здравеопазването в Европа, има 130 болници за 11,5 млн население. Тук болниците са 480 за няма и 7 милиона. Сами оценете този факт. Стотици хиляди български граждани – повечето цигани - не се осигуряват здравно, но ползват медицинска помощ. Кой плаща? Всички чиновници, МВР и армията също не плащат – вноските покриваме ние. Става дума за над половин милион души.

Ахмед Доган купува за жълти стотинки ТЕЦ – Варна, барабар с договора за студен резерв и пристанище. Дали гражданите се радват на начина, по който става това? С какви пари е построена резиденцията на Доган на морето? И това ли трябва да е повод за народни тържества? Или наглите заявления на продукта му Делян Пеевски, че се борел срещу олигарсите и защитавал свободата на словото? Такава свинщина в цялата ни история не е имало. И не е търпяна!

Безработицата, драги управляващи не е ваша заслуга, а резултат от това, че над 2 милиона българи са в чужбина! Парите, които пращат на своите близки да оцеляват тук, вие представяте за инвестиции. Парите по европрограми също отчитате като инвестиция. И кой ви вярва? Горанов...

Списъкът с поводи за протести е от сградата на "Съединението" до Евксиноград. Толкова дълго е и недоверието, че сме парламентарна република...

Всеки, който не е в кома, е наясно за какво става дума. Страхът, демотивацията, ограничения за бизнес, рекет, липса на върховенство на закона, неработещи институции, манипулация, недосегаеми свинщини... На това хората искат да се сложи точка.

И нещо много важно. На протестите са предимно млади, образовани и небедни хора. Хора, за които честта и гражданската съвест все още значат нещо. Политиците са толкова покварени че не могат да приемат това не могат да повярват, но това е истината. Протести има в София, но много по-активни този път са те в страната. Критичната граница за търпимост е премината. Прегазилите я, ще се сблъскат с гражданския отговор.

#Кой ще отвърже и насъска шпиц командите, които да се вклинят в протестите. Ще има провокации, разделяне и насъскване едни срещу други. Ще се появят хороводци с потури и калпаци да крещят "Българи - юнаци". Фалшът ще се изправи срещу автентичността. Целият арсенал за „укротяване на гнева“ ще бъде използван. Ще се налеят милиони в това. После тези милиони ще се избиват петорно и десеторно от обществени поръчки и от нашите пари. Такава е схемата. Ако протестиращите проумеят това - ще се справят. Затова статуквото трепери, трескаво прехвърля откраднатото в чужбина и се огражда с охранители. Милите, дори не осъзнават, че вече са на път към моргата. Защото, когато протести носят черни знамена, никакви паравоенни, „патриотични“ мутри нямат шанс.

Къде е Борисов в цялата тази работа? В окото на бурята... Там е и президентът Радев. Те вихрите или вихрите - тях? Това е въпросът.



 Огнян Стефанов, Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар