Пролет

Пролет

13 ноември 2018 г.

Санкциите срещу Русия се провалиха

Западните санкции бяха предназначени за изолация на Русия, но реториката на техните идеолози очевидно противоречи на реалността - Руската федерация успешно продава оръжие и укрепва съюзи.
 
За това се говори в публикувана в понеделник статия на "Файненшъл таймс", цитирана от ТАСС.

Санкционният антируски режим на Запада, въведен първоначално през март 2014 г., "имаше за цел да отреже Москва от останалия свят и да изолира нейни жизненоважни отрасли, да я превърне в международен парий без приятели". Но тези "опити се провалиха", санкциите "не постигнаха своите цели", констатира изданието, като посочва като един от най-ярките примери за това - продажбата на руски ракетни зенитни системи С-400 "Триумф" на Индия и Китай

"Все по-топлите приятелски отношения с Китай предоставиха на Москва достъп до международните финанси, нови търговски възможности и по-голяма дипломатическа тежест", пише в статията. ФТ обръща внимание също така на задълбочаващите се връзки на РФ с множество страни от Близкия изток - от Турция до Израел, от Саудитска Арабия до Иран" и на разширението на влиянието на Москва в региона на фона на продължаващите колебания на Вашингтон.

Постоянният поток лидери от страни в ЕС, които "посещават Кремъл, преките чуждестранни инвестиции на европейски корпорации и продължаващото търсене на руски нефт и газ влизат в противоречие с войнстващата реторика на Брюксел", отбелязва изданието. Великобритания е една от "най-войнствено настроените спрямо Москва страни", само че британската нефтена компания ВР е един от най-големите задгранични инвеститори, който притежава 19,75% от уставния капитал на "Роснефт".

На форум във Верона миналия месец вицепремиерът на Италия Матео Салвини нарече руските делегати "омиротворители" и насърчи италианските компании да намерят начини за заобикаляне на санкциите. "През 2018 г. нямаме нужда от санкции, нямаме нужда от войници. Имаме нужда от диалог, имаме нужда от приятелство", каза той. "Искам да благодаря на италианските бизнесмени за съпротивата, за това, че започнаха тази инициатива с нас", каза още Салвини.

"Невъзможно е да се изолира такава голяма и важна страна като Русия", цитира вестникът директор на голяма международна енергийна компания, който говори при условие за анонимност. И западните дипломати в Москва "неофициално признават, че санкциите не донесоха" желания резултат, добавят от ФТ.

"Доста очевидно е, че, опитвайки се да изолира Русия, Америка успява да постигне собствената си изолация. Дори европейците развиват собствена политика по отношение на Русия", казва, пожелал да остане анонимен, азиатски дипломат в Москва пред изданието.

Андрей Бистрицки, председател на престижния Валдайски дискусионен клуб, смята, че "изолацията е невъзможна, това е ясно". "Това беше възможно преди 30 години, когато имаше само два блока. Днес има толкова много опции", споделя Бистрицки пред ФТ. Той отбелязва и друга важна разлика: "В съветско време след среща на двамата лидери ситуацията винаги се подобряваше. Днес е обратното. Според мен в следващите една-две години ситуацията само ще става по-лоша"./Cross.bg

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар