Лято

Лято

13 ноември 2018 г.

Ръст при туристите има, кадри – няма!

Нов туристически сезон е на прага, а летните проблеми с липсата на кадри се проектират и през зимата, въпреки че туризмът дава 12% от БВП.

Поскъпването на стоки и услуги вдига и цените на кувертите за Нова година, а и на тези за евентуална зимна ваканция по ски пистите.

И докато ръст в туризма има, и то устойчив, липсата на кадри продължава да е драма.

Бившият председател на Агенцията по туризма Анелия Крушкова коментира пред Bulgaria ON AIR, че този проблем продължава вече няколко години и са нужни усилия от бизнеса и политиците, за да бъде решен.

"Тези кадри, които излизат от българските училища по туризъм, обикновено се котират доста добре в чужбина. Въпросът е защо не се котират така добре в България?", попита тя.

Крушкова поясни, че кадрите не остават у нас, защото обучението им не е обвързано с бизнеса и защото стабилността, която биха искали да имат работещите в туризма, се намира в чужбина.

Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма пък обясни, че липсата на кадри кара бизнеса да търси хора, които не са обучени, а неподготвените работници няма как да защитят цената на услугата.

"Ако имаме високо качество на услугите, ние ще имаме високо заплащане на нощувките и на кадрите", настоя Занков.

Двамата коментираха и повишението в цените на новогодишните куверти и като цяло на една ски почивка по българските курорти.

Анелия Крушкова и Константин Занков подчертаха, че най-скъпите куверти винаги свършват най-бързо, а най-евтините се изчерпват последно и двамата бяха категорични, че щом има туристи, които да плащат по над 3200 евро за новогодишен пакет за няколко дни за двама, значи България разчупва определението за евтина алкохолна дестинация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар