Зима

Зима
Пролет

20 ноември 2018 г.

Размисли на бъдещия мигрант

Да подпишем Глобалния пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН и да се махнем оттук!

Напоследък често се говори за т.нар. Глобален пакт за безопасна, организирана и законна миграция на ООН или Глобален пакт за миграцията накратко. 


Той трябва да бъде приет на Междуправителствена конференция в Мароко на 10 декември 2018 година.

Декември наближава, а с това растат и притесненията, че този пакт ще отвори вратите за бежанци от различни горещи точки на света към Европа и в частност към България. Лично мен ме тревожи фактът, че зад инициативата е застанала Европейската комисия, която се е ангажирала да го подпише от името на ЕС. А подпише ли нещо ЕК, смятай, че и ние тутакси ще го парафираме. И тогава един бежански поток ще потече към нас, че не ми се мисли...

Това със сигурност ще се случи, още повече, след като председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е такъв голям приятел на премиера Бойко Борисов и България. Не случайно в името на това приятелство той като с магическа пръчка заличи от списъка с тежките грижи на държавата борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Ще подпишем не, ами...

Имало е доста моменти в моя живот, когато съм искал да емигрирам точно заради организираната престъпност и нашенските мутри, които ни закон ги хваща, ни ДАНС, ни МВР. Като биологичен вид те се оказаха по-жизнени от хлебарките, за които се знае че са приспособими и към ядрен взрив. А българската мутра вирее навсякъде - в подземието, по улиците, в политиката, че и по върховете й.

След отпадането на показателя "Борба с организираната престъпност" от мониторинга, на пръв поглед ЕК ме лишава от мотив да емигрирам. Излиза че България е една чудесна страна, с корупция не по-голяма от тази, в която и да е европейска страна. И всичко е подредено, а не като при западните ни комшии, където всичко е в хаос, само престъпността е организирана...

Ето защо, лишен от основания за емиграция, виждам в Глобалния пакт на ООН спасителна сламка. Там се посочва, че документът ще обхване всичките аспекти на миграцията, включително и справянето с първопричините за нея. Говори се, че сред основателните причини за миграция авторите на пакта щели да наредят и климатичните промени.

Мисля ще се съгласите, че такива промени у нас са далеч по-очевидни, за разлика от "видимите" резултати в областта на борбата с мафията и корупцията. Значи имам мотив да емигрирам и ООН ще ми помогне. Само да подпишем пакта.

Единственото ми притеснение е, че документирането на климатичните промени (като необходимо изискване при мотивиране на миграцията) ще бъде затруднено. Особено след закриването на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Абе труден е мигрантският живот!



Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар