Зима

Зима
Пролет

8 ноември 2018 г.

Искра Баева: Октомврийската революция създаде нужната алтернатива на капитализма

"Постиженията на западните социални държави нямаше да са възможни без Октомврийската революция в Русия и създадената от нея алтернатива на капитализма, каквато представляваше СССР."

Такова мнение изрази в предаването „12+3“ по БНР историкът проф. Искра Баева по повод 101-вата годишнина от 7 ноември 1917, когато болшевиките взимат властта в Русия.

„Като всяка голяма Революция, Октомврийската оставя своите последствия и поуки за бъдещето. Не бива да забравяме, че Октомврийската революция е опит за изграждане на социално справедлив свят с методи, които не могат да го осигурят. Насилието дава своите отровни плодове и унищожава и най-светлите идеи“, смята Баева.

„Октомврийската революция създава алтернатива на господстващата капиталистическа система, която я кара да се съобрази със социалните постижения или поне със социалната пропаганда на СССР“, допълва историкът.

Според нея след събитията в края на 80-те и началото на 90-те изчезва конкуренцията на международната сцена, с което се връщат и „старите порядки“ на капитализма.

„Винаги за човечеството е добре да има алтернативи, които се борят, и в тази борба успяват да реализират поне някакви човешки цели“, заяви Баева.

Според нея самата Октомврийска революция има по-голяма цел от взимането на властта в Русия.

„Болшевиките и Ленин взимат властта с определена цел – да реализират идеите на Маркс. Но самият Ленин не смята, че това може да стане в условията на социално изостаналата Русия, а иска това да събуди революция там, където тя трябва може да стане – в развитите Западни държави“, разказа Баева.

По-късно Ленин се опитва да се върне към определени капиталистически практики чрез неговата Нова икономическа политика (НЭП) в рамките на СССР, но този курс е прекъснат от Сталин. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар