Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2018 г.

Витрината на софийския успех

Предстоят още такива ремонти и по нищо не личи, че традицията от последните години ще се промени...
 
Километър и половина. 

Толкова е дължината на затворената "Граф Игнатиев" от Канала до Съдебната палата. Това са километър и половина "жива" плът в центъра на столицата, голяма част от които са пешеходна зона и съответно - пълни с магазини. По-скоро бяха пълни с магазини. Защото малките бизнеси трудно издържат на планиращия процес на Столична община. Ремонтът тече седми месец и по нищо не изглежда, че ще се вмести в срока от 300 дни. От месеци обектите са с ограничен достъп, остават без вода без предупреждения и нямат никаква сигурност за бъдещето си. Някои от тях са с 80% от оборотите си надолу.

Разбира се, ремонтите във всеки град са неизбежна част от неговото развитие. София не е нито първият, нито последният град, който затваря части от центъра си. Подобрената инфраструктура ще вдигне оборотите на онези, които оцелеят. Но няколко неща правят казуса важен.

Първо, тоталното нехайство на общината към несгодите, причинени от собствената ѝ неспособност да планира и надзирава качествено. Никой от засегнатите не знае на кого да се обади, за да пита за подробности, нито знае какъв е графикът на ремонтите, който се променя непрекъснато.
 

Общината реагира едва когато се надигна публично недоволство - не особено добър атестат за дейността ѝ. Ако отношението е такова към най-видимата част на София, преценете сами какво е към бизнесите в крайните квартали.

Второ, догодина предстоят още такива ремонти и по нищо не личи, че традицията от последните години ще се промени. Ето защо, ако бизнесите сега успеят да постигнат пробив, това ще е от полза за всички след това.

Защото след 14 години на ГЕРБ-ска власт в столицата, тя все още не умее да комуникира с хората и бизнесите, нито да планира качествено. А и не е нужно: София разполага с огромно количество европейски пари, които да разхвърля по такива нехайни ремонти. 


И ще продължи да ги има – те затварят добре очите за пукнатините във "витрината на успеха".


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар