Зима

Зима
Пролет

18 декември 2018 г.

Първан Симеонов: 2018-а беше година на скандала и протеста

"Ако има нещо, което не е добре - това е, че след всеки един протест, добър или лош, портфейлът се развързва."
 
"2018-а беше година на скандала и протеста."

Това каза по БНР Първан Симеонов - изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл".

„Доста се протестираше през годината в най-различни посоки. Може би това е добре. Ако има нещо, което не е добре - това е, че след всеки един протест, добър или лош, портфейлът се развързва. Това означава, че властта не е способна да търпи и отстоява политики и да настоява за това, което смята за добро".

Със системен граждански натиск рано или късно нещата се получават, констатира Симеонов и добави:

„Като че ли се научаваме да отстояваме правата си, при това без да сме докрай наивни, за да очакваме някакъв бърз бунт и мигновено решение. Като че ли лека полека помъдряваме като общество и знаем, че постоянен натиск му е майката".

"Ако погледнем „жълтите жилетки" във Франция, има много неща, които могат да ни уплашат в перспектива", отбеляза Симеонов и добави:

„Трябва да свикваме - това е новото нормално. Искахме народовластие, получаваме го с всички екстри. Обратната страна на народовластието се нарича популизъм. Когато една група по-добре сдружена, по-мобилна и активна и по-лесно мобилизируема по улиците може да наложи своя тясно групов интерес над мнозина други и да си присвои обществения интерес. Когато една група, несъгласна с непопулярни мерки, в общи линии се опитва да ги отложи в ущърб на кого - на собствените си деца. Обикновено непопулярните мерки означават „да затегнем колана сега, за да е хубаво за поколенията". „Жълтите жилетки" имат сива към черна подплата".

„Градската среда става онова място, за което все по-често ще се сещаме, когато става дума за качеството на живота, който водим. ... Ситуацията е качествено нова. Последните Фейсбук битки на тема „Градска среда" всъщност се оказаха централен политически сюжет в страната", коментира още Първан Симеонов.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар