Зима

Зима
Пролет

20 декември 2018 г.

Доналд Тръмп оставя една стратегически ключова страна в ръцете на Русия и Иран

Изненадващото решение на президента Тръмп да изтегли американските войски от Сирия е по-рисковано, отколкото изглежда
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди изтеглянето на 2000 американски военнослужещи от Сирия, като по този начин сложи неочакван край на една военна кампания, в рамките на която "Ислямска държава" (ИД) бе като цяло победена. 

По този начин обаче Тръмп оставя една стратегически ключова страна в ръцете на Русия и Иран, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Тръмп игнорира мнението на генералите си и на цивилните си съветници и реализира често изразяваното си желание да върне у дома американските сили, като ги изтегли от един сложен чуждестранен конфликт, посочва изданието.

Изненадващото решение на президента Тръмп да изтегли американските войски от Сирия е по-рисковано, отколкото изглежда, пише журналистът Дейвид Игнейшъс във в. "Вашингтон пост". Според автора по този начин се прекратява една евтина и ефективна мисия и се създава вакуум, който ще бъде запълнен от цял набор "лоши герои", като например Иран, Русия, Турция, ислямските екстремисти и сирийският режим, всеки от които представлява опасност за интересите на САЩ в Близкия изток.

Решението на Тръмп за изтегляне от Сирия поставя под въпрос кампанията срещу "Ислямска държава" и създава безпокойство в Държавния департамент и Пентагона, отбелязва вестник "Уолстрийт джърнъл".

Експертите по американската външна политика определиха заповедта на Тръмп за изтегляне като рязко изоставяне на досегашната линия на САЩ в Сирия, което поставя под въпрос бъдещата дипломатическа ангажираност на Съединените щати в региона, пише вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Тръмп шокира съюзниците и съветниците си с плана за изтегляне на американските войски от Сирия, коментира британският вестник "Гардиън".

Твърдението на Тръмп за постигната победа срещу "Ислямска държава" е в противоречие с оценката на Пентагона от август тази година, според която в Сирия все още има 14 500 бойци на ИД.

Доналд Тръмп хвърли в хаос политиката на САЩ за Близкия изток, след като вчера обяви победа срещу "Ислямска държава" и нареди изтеглянето на всички американски войници от Сирия, пише Раф Санчес от "Дейли телеграф".

Шокиращото му решение бе разкритикувано от политическите му съюзници от Републиканската партия като огромна грешка, а британското правителство открито възрази срещу твърденията на Тръмп за спечелена срещу ИД победа.

Изтеглянето на американските войски може да има потенциално дестабилизиращ ефект в Северна и Източна Сирия, откъдето кюрдските сили изтласкаха "Ислямска държава" и където те с помощта на САЩ установиха относителен ред, изтъква Ричард Хол от вестник "Индипендънт".

С решението си да изтегли силите на САЩ от Сирия Доналд Тръмп демонстрира, че вече не се вслушва в думите на генералите си, които през пролетта го убеждаваха да не разпорежда изтегляне преди постигането на пълна победа, коментира френският вестник "Фигаро".



Няма коментари:

Публикуване на коментар