Зима

Зима
Пролет

25 декември 2018 г.

МВР: Богат-беден

Ситуацията във вътрешното министерство по дух много напомня на шопския лаф "Они ме лъжат, че ми плащат, язе ги лъжем че работим".
 
В МВР вече не протича спор как да работят по-добре, ами колко пари ще получат. 

Парица-царица е в очите на всички - като почнеш от най-високо  - от  вътрешния министър Младен Маринов  та стигнеш до кварталния инспектор.

В дните преди Коледа с открито писмо най-големият синдикат в МВР -  Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) даде ултиматум на ръководството на министерството да каже как са изразходвани онези 100 млн. лв., които премиерът Бойко Борисов обеща в началото на годината. Парите бяха отпуснати от финансовото министерство.
Повод за писмото е информацията, че полицаите щели да получат коледни бонуси в размер на 100 лева. Председателят на СФСМВР Валентин Попов настоява да получи отговор на питането защо след като за служителите на МВР са договорени 100 млн., те ще получат само по 100 лв. в края на годината? При преговорите в началото на 2018 г. е било договорено 100-те милиона да бъдат разделени на 12-месечна база, като за последните два месеца полагащото им се да им бъде изплатено като бонуси за Коледа. Според сметките на синдикатите за тези два месеца парите са 16 млн. лв.  и след като бъдат разпределени на общо 43 000 служители, се падат по 385 лв. на капа. Вместо това обаче им обещават по 100 и заради това полицаите са настръхнали. Къде се губят останалите 12 млн., за какво са предназначени - питат хората от синдикатите и чакат бърз отговор.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви в парламента, че при приключване на абсолютно всички плащания за персонал в бюджета  това, което остане, ще бъде разпределено равномерно между всички служители в МВР. Той обаче не можа да се ангажира със сума, тъй като още не е приключил периода за изплащане на възнагражденията за декември 2018-а.

Ето такива разговори се водят във вътрешното ведомство. А да речеш, че МВР да няма пари, не е така. За 2018 г. силовото ведомство получи 1 296 400 000 лв., а за идната 2019 г. са предвидени разходи за 1,5 млрд. лв., като само за персонал - т.е. за заплати и обезщетения - са предвидени 1,3 млрд. лева.

Да припомним също и сметките, които направи Световната банка тази година за заплатите на служителите в МВР. Световната банка обяви в свой доклад, че българските полицаи са сред най-добре платените в Европа. Според изчисления на финансовата институция  заплатите на българските полицаи са като тези на колегите им в скандинавските страни. Средният месечен разход на човек, работещ в структурите на МВР, е над 1700 лв., изчислиха от Световната банка. Според експертите й, след като се отчетат разликите в дохода на глава от населението, излиза, че парите, които получават полицейските служители у нас, са на равнището на заплатите в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия. Този извод е направен въз основа на високите социални вноски на служителите в системата, които са 51% от общия месечен разход, който държавата прави за всеки полицай и пожарникар.

Социалните вноски продължават да бъдат предмет на спор. Синдикатите в МВР предлагат да се прекрати практиката държавата да поема осигуровките на служителите, които сами да си ги внасят. Те предлагат това да стартира, след като възнагражденията им се индексират с размера на осигуровките.

Това така и не се е случило досега. А и изглежда няма да се случи. Такива чудеса, поне тук,  не се случват никога, дори и по Коледа.



Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар