Зима

Зима
Пролет

29 декември 2018 г.

Българинът се стиска цяла година, за да разпусне финасово по празниците

Финансовите специалисти съветват да избягваме лошите покупки и да плащаме първо на себе си
 
 Българинът ще изтегли около 400 млн. лева бързи кредити за празничното пазаруване, друг източник на пари са потребителските кредити.

Общата сума, която сме дали по празниците за миналата година, е 1.5 млрд. лева. Тази зима обаче тя е нараснала и ще стигне близо 2 млрд. лева.

"Това изобщо не е малко – само в последните дни преди Коледа и Нова година харчим между 250-300 млн. за подаръци", прогнозира финансистът Стойне Василев пред БНТ. 20% от сумата ще дойде от теглени кредити.

"Свикнали сме цяла година да се стискаме, а по празниците или на почивка да се отпускаме финансово", коментира Василев. Експертът препоръчва да планираме разходите си разумно, за да няма неприятни изненади през януари.

Финансовите специалисти съветват още да избягваме лошите покупки и да плащаме първо на себе си.

"Лошите покупки" включват стоки, които бързо губят от стойността си. Типичен пример е колата. Всеки нов автомобил губи 20% от своята цена веднага след като е купен.

Не на последно място е и принципът да живееш под възможностите си. Ако не можете да си позволите покупка с налични средства, без ползването на кредит, просто не я правете. Така например ако реализирате доход от 25 000 лева, то трябва да живеете сякаш притежавате 15 000. Важно е потребителят да се информира за същността на финансите и да следи своите разплащания всеки месец – така ще му е по-лесно да направи дадена покупка и съответно да разбере за какво харчи най-много.

В същото време вече 10 години спазваме навиците си да харчим приблизително еднакво за хотели и ресторанти. През 2017 г. 6,9 на сто от годишните разходи на българина са отивали за това перо, докато през 2007 г. - 6,1 на сто, сочат данните на Евростат.

За отбелязване е обаче, че по-голямата част от тези разходи на българина - над 4%, се получават от похарченото по ресторанти и заведения, а не толкова от хотелско настаняване.



Няма коментари:

Публикуване на коментар