Зима

Зима
Пролет

9 декември 2018 г.

Съботни глоби и ченгета с Поршета

Българинът вече е бяла лабораторна мишка, а експериментатори с нея са висшите началници от МВР и Пътна полиция.
 
Днес тяхната единствена цел вероятно е как да компенсират неспособността си да озаптят нарушителите по пътя. 

Затова измислят все нови и нови номерца, които да минават за реформи или най-малкото за етапи от борбата им с автохулиганите.

Досега се нагледахме на камери отвътре и отвън на полицейските автомобили, борба с корупцията на катаджиите и какво ли още не. Но последната творба на големите началници от МВР направо обръща нещата с краката нагоре. Занапред през почивните дни - събота, неделя и официалните празници, всички нарушения на пътя, независимо колко са големи, ще се наказват с двойни по размер санкции - глоби и отнети точки. Стратезите от силовите структури стигнали до тази идея  след няколко отделни обсъждания със своя постоянен кръг участници и ловът на празничните нарушители ще започне още по Коледа. Тези крути мерки обаче няма да се прилагат в работен ден - или пет пъти в седмицата. Тогава всеки ще прави каквото си знаят и ще бъде наказван, както и досега - милостиво и със сълзи в очите.

За да разрушат из основи тази приказна картина, се намесват разни досадни индивиди, дето все търсят под вола теле. Според тях и тази инициатива на МВР, както и всички подобни досегашни начинания имат съвсем друга цел - да прикрие факта, че Пътна полиция не е в състояние да изпълнява реално своите функции, делегирани й със Закона за движение по пътищата. Впрочем народът отдавна е констатирал това и изобщо не се връзва на заплахите. Неприятното е, че дори да те хванат и да си платиш глобата, пак може да попаднеш в лапите на съдебен изпълнител, тъй като някой в КАТ не е вкарал в информационната им система платежното от банката. Изпатилите, а те не са малко, могат да разказват с часове какво са изтърпели. Ако не си пазиш вносната бележка от трезора, трябва да търчиш до банката, където ще се ровят из архива, докато ти намерят документа за платена глоба. Дали пък оттук да не започнат тези със златните пагони от МВР и чак след това да създават световен правен брътвеж - уикенд и празнични двойни глоби.

Редно е ръководството на полицията да отговори и на един друг въпрос: колко шофьори нарушители е изпратил КАТ на проверочен изпит за последните три години? Според знаещите - само един, през 2017-а. Причината вероятно е банална: след като пътната полиция не печели нищо от тези проверовъчни, защо да ги провежда?

Има и една още по-разтърсваща новина, и то истинска: МВР ще пусне по магистрали, шосета и улици мощни немаркирани автомобили, оборудвани с камери, които ще записват агресивното поведение на водачи на високоскоростни луксозни коли. Информацията е от последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по безопасността на движението. В нея участват много заместник-министри и обществени организации. Начело е самият министър на вътрешните работи. Та тези висши ръководители решили да внедрят полицаи в широките милионерски маси и занапред те "отвътре" да дебнат пътните хулигани чрез "въвеждане на негласен контрол за документиране на агресивното поведение". Но, забележете, пътните каубои с полицейски карти и значки ще се появят на улиците едва от 1 януари 2020-а. Дотогава сигурно ще ги подготвят.

Представете си само как милионерското синче надува своето "Ламборгини" по автомагистрала "Тракия", а след него хвърчат с "Порше" тайните агенти на властта. И стават едни изпреварвания, едни препречвания,.. Обикновените шофьори са само една фира във великата битка на МВР с лукс нарушителите. С обикновените ще се разправят в събота и неделя, а и по празниците, разбира се.

Истинска гротеска. Поредната, която прави живота в тази страна още по- глупав. Дали пък няма да е по-добре да излезе накрая и едно разпореждане - като видиш катаджии на пътя да спираш доброволно и без да те подканят да си плащаш лептата. Според деня от седмицата!



Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар