Зима

Зима
Пролет

21 декември 2018 г.

Volkswagen избра Турция за новия си завод

Надпреварата за новия завод на концерна до последно е била между България и Турция
 
След като повече от десетилетие Турция се опитва да привлече инвестиция на германския гигант, това най-после е на път да се случи. 

За наше съжаление, тъй като надпреварата за новия завод на концерна до последно е била между България и Турция, пише вестник Habertürk. В новия завод ще работят 5000 човека и ще произвеждат бъдещите модели на Skoda и Seat, предава dailysabah.com.

Списание AutomobilWoche пише, че опитът на Турция в автомобилното производство е бил сред големите плюсове в полза на страната при избора й за построяването на нов завод на Volkswagen. Той ще започне работа през 2022 г., съобщава Cross.bg.

Решението на Volkswagen да инвестира в Турция идва в следствие на нормализирането на взаимоотношенията между двете страни. Напрежението във взаимоотношенията между Турция и Германия спадна съществено през септември, когато Реджеп Ердоган посети Германия, което даде тласък на инвестициите в страната му. Когато бъде готов, заводът ще започне с производството на Skoda Karoq и Seat Ateca. Двата модела се произвеждат в завода на Skoda в Квасини, Чехия. След като това производство бъде прехвърлено в Турция, Volkswagen ще обособи заводите си в Емдем и Хановер на електрически автомобили, а производството на Passat ще бъде прехвърлено в Квасини.

През 2017 г. в автомобилните заводи в Турция са били произведени 552 825 лекотоварни автомобили, а между януари и октомври тази година броят им е 439 644. Отбелязваме този факт, тъй като от известно време се говори, че Volkswagen и Ford вървят към сформирането на Алианс, който да стане най-големият в бранша. Това кара турската медия да предполага, че VW може да прехвърли производството на 150 000 до 180 000 лекотоварни автомобила в завода на Ford Otosan. Заводът е най-големият за лекотоварни автомобили на Ford в Европа, произвеждайки около 440 000 автомобила и 75 000 двигателя през миналата година.

Казваме това, за да стане ясно какъв е капацитетът на турската икономика и автомобилна промишленост, докато капацитетът на България е... 0. За съжаление. Но реалностите са такива.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар