Зима

Зима
Пролет

20 януари 2019 г.

Близо 15 хил. чужденци са одобрени за българско гражданство през 2018 г.

Сега кандидатите ще подават документи и ще си записват интервюта за гражданство само онлайн
 
Общо 22 594 души са поискали българско гражданство пред миналата година, а 14 675 са получили одобрение на преписките си. Близо 8 хил. преписки са върнати.

 Това съобщи бтв, като се позова на данни от министерството на правосъдието.

За сравнение през 2017 г. български паспорт са получили едва 3380 души, а за предишната година са били близо 12 900 души.

След арестите в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която доведе до оставката на шефа ѝ Петър Харалампиев, се разбра, че тарифата за продажба на български паспорти е стигала до 5000 евро. Харалампиев получи обвинение от прокуратурата.

Сега кандидатите ще подават документи и ще си записват интервюта за гражданство само онлайн, като част от новите мерки срещу корупцията.

Съветът по гражданство е отказал да одобри документите на повече от 1500 души, а 5800 молби са върнати за допълнителни проверки. Причините за това са липса на доказателства за български произход, на свидетелства за съдимост, както и криминални регистрации на кандидатите в държавите, от които идват.

Новият временен шеф на ДАБЧ Димитър Владимиров обясни пред телевизията, че само през 2018 г. кандидатите са над 15 хил., а "ако трябва да се съобразяваме с възможностите на Агенцията към момента, то приемането на заявления не трябва да надхвърля 10 000 годишно. По приемането, обработката и издаването им работят точно осем души".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар