Зима

Зима
Пролет

12 януари 2019 г.

Татянинден е!

На 12-ти януари Православната църква почита паметта на Света мъченица Татяна Римска.
 
Мъченицата за правата вяра е родена през 226 година в богато и знатно римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Нейният баща е бил три пъти прeфект на Рим.

Тя е родена през 226 година в богато и знатно римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра. Нейният баща е бил три пъти прeфект на Рим.

По това време в Рим царува малолетния император Александър Север (205-238 г.), майката на когото, Юлия Мамея, решително покровителствала християните и била почитателка на знаменития християнски учител Ориген. Поради възрастта на императора държавните работи били ръководени от административни сановници и пълномощници на сената, които по своя преценка прилагали противохристиянските разпореждания на императорите Траян, Марк Аврелий и Септимий Север. 

Без да гледат знатното положение на Татяна и нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. 9-годишното момиче не само отказало да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. Това вбесило градоначалника и той я подложил на свирепи изтезания, които разплакали дори нейните мъчители. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв започнал да ближе кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на християните, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна.

Света Татяна е смятана за покровителка на студентите в Русия. Нейният празник, наречен Татянинден - 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.

Името Татяна (Таня) е силно разпространено в България и Русия. Произходът на името е римски - от фамилията Тatianus и вероятно означава "устроителка".  Празнуват хората с имена Татяна, Таня, Тана, Танка, Таньо, Танислав, Танислава.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар