Зима

Зима
Пролет

3 януари 2019 г.

Красимир Каракачанов: Ако САЩ се изтеглят от Афганистан, България няма работа там

"Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно."
 
"Форматът на участие на НАТО в Афганистан трябва да бъде разгледан на следващото заседание на Алианса. Ако политиката на САЩ, като на съюзник в НАТО, е да изтегли своя контингент, лично аз не смятам, че България има повече работа там."

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Повод за коментара е, че американският президент Доналд Тръмп анонсира в средата на декември предстоящо изтегляне на половината от 14 хиляди американски военнослужещи от Афганистан.

"Както виждате, Доналд Тръмп взема решения, които съответстват на неговото разбиране за външна политика. Той обяви и изтеглянето на контингента си от Сирия. Как ще се отрази на НАТО – аз лично смятам, че България направи достатъчно. Този контингент, който посрещнахме беше първият по-голям от 158 човека. Този контингент, който замина сега е от 160 човека. България няма нужда да увеличава своето присъствие повече", категоричен бе Каракачанов, цитиран от Banker.bg.

"На следващата среща на военните министри от НАТО този въпрос да се обсъди и ако някои държави смятат да изтеглят контингентите си от Афганистан аз смятам че и ние трябва да преразгледаме позиция", допълни военният министър.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар