Зима

Зима
Пролет

27 януари 2019 г.

Красимир Узунов: Влизането на Северна Македония в НАТО не е панацея за решаване на вътрешни спорове

"Пропуснахме 27-те години, в които спореха Македония и Гърция, за засилване на българското влияние."
 
"Евентуалното влизане на Северна Македония в НАТО не е панацея за решаване на вътрешни спорове."

Това каза за предаването „Метроном“ специалистът по проблемите на Балканите и президент на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. Той направи паралел с членството на България в НАТО и ЕС и обясни, че те трябва да са средство, а не цел.

„Трудно можем да приемем, че процесът на влизане в НАТО е евентуално преговорен процес, на който се надяваме да поставим определени условия срещу кражба на история. Това ще се отложи. Вероятно ще се сменят три-четири български правителства, докато Македония тръгне да става член на ЕС. Въпросът е дали това ще стопира процесите на пълзяща албанизация в Северна Македония. Тази седмица освен, че получихме нов съсед, получихме и трета държава, в която официален език е албанският. След Албания и Косово, вече и Македония стана и двуезична“, обясни той.

Красимир Узунов каза още, че в Северна Македония вече всички документи в министерствата, ведомствата и общините трябва да са на двата основни езика. Тепърва Преспанският договор трябва да се приложи в македонското законодателство и учебници.

„Ще видим как бързо ще се изчисти античната част на македонските учебници“, каза Узунов. 


"Всичко това ще рефлектира върху нас, доколкото пропуснахме 27-те години, в които спореха Македония и Гърция, за засилване на българското влияние."

Как ще се развие този процес, ще зависи от бъдещето на ЕС, бъдещето на НАТО, влиянието на великите сили и техните проекции на Балканите. Според Узунов напрежението идва от противопоставянето на политическите сили, а не от Преспанския договор.

„Това е полигон за дипломатически и политически маневри между Изтока и Запада“, каза още той.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар