Зима

Зима

27 януари 2019 г.

Здраве да е

Държавата и електронното управление
 
20 години здравната каса не е събирала от виновните нито лев от сумите, които е плащала за лечението на пострадали от насилие и катастрофи. 

Въпреки че е имала законово право на това и въпреки че тези суми възлизат на десетки милиони левове годишно. Само за политравма – нараняване на поне два органа, през миналата година касата е дала над 12 млн., а случаите са над 18 хил.

По същия начин общините не събират парите, които им се полагат, от виновните за разрушаването на инфраструктура или друга общинска собственост (например колчетата по пътя при катастрофа).

С други думи, всички заедно сме покривали безотговорността на онези, които са решили да пребият някого или да карат толкова безразсъдно, че да увредят други хора или общинска собственост. Това не само се е отразявало на обществените бюджети (пациентите в реанимация и с тежки операции струват най-скъпо на лечебните заведения например), но и е махнало важна мярка, която да служи като превенция и наказание за отговорните.

Причината, казват институциите, е, че няма лесен начин, по който да си комуникират с други органи - съда и полицията, и така да знаят срещу кого да завеждат дела. С две думи, липсата на електронна връзка и на елементарни канали на комуникация вкарва държавни и местни структури в разходи от милиони левове.

Сега държавата иска да промени това. Здравната каса настоява да получи такава връзка. Правителството пък планира всички администрации да се задължат да комуникират помежду си, вместо да изискват от хората да им носят документи. Крайният ефект от дигитализацията и обмена на документи би трябвало да е по-малко дупки като тази между касата и съда и по-малко хабене на време от хората пред чиновниците. 


Ако най-накрая влязат в сила, тези правила ще са закъснели само с десетилетие-две. Ще остане само администрациите да имат желание да ги използват.


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар