Зима

Зима
Пролет

4 януари 2019 г.

София празнува!

София празнува 141 години от освобождението си от турско робство.

С празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие беше отбелязана годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско робство.

Беше отслужен и благодарствен молебен в храм "Света Неделя".

Именно там преди 140 г. се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града. На тях е присъствал лично генерал Гурко.

София е освободена без насилия, без пожари, както се е планирало, без избиване на населението.

"София се ражда наново, за нов живот, след 500 години, което дори по библейските стандарти е страшно дълъг срок и днес е много трудно да си представим живота в онази несвободна София, в която ние сме били ограничени във всяко едно отношение и в която животът е бил много, много труден. Днес пет поколения вече ни делят от онова време и можем да кажем, че живеем в друга реалност, но никога не бива да забравяме за тези векове на изпитания и затова, че беше постигната свободата и затова, че тази свобода не беше чакана даром, че нашите героични предци правиха всичко възможно по силите си, за да се случи свободата", каза заместник-кметът по културата Тодор Чобанов, цитиран от Dnes.bg.



Няма коментари:

Публикуване на коментар