Зима

Зима
Пролет

16 януари 2019 г.

Парламентът утвърди "тайните арести"

Депутатите порязаха 12-ото вето на Румен Радев

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове от промените в Наказателния кодекс. 


Депутатите приеха отново оспорените разпоредби със 137 гласа "за" срещу 43 "против". В подкрепа на ветото на държавния глава гласуваха само от "БСП за България".

С промените в НК се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването за задържане на конкретно лице. Тази инициатива се сдоби с прозвището "тайни арести", съобщава Banker.bg.

Тези мерки ще се допускат, когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на други лица или когато е наложително предприемането на действия от разследващите органи, чието възпрепятстване би затруднило сериозно наказателното производство. Уведомяването за задържане на непълнолетен може да се отложи до 24 часа.

"Европейската директива не изисква такива текстове. Преписали сте директивата буквално, а не смислово", казаха от БСП по адрес на управляващите.

Данаил Кирилов от ГЕРБ твърди, че крайната редакция на текстовете, постигната в правната комисия, отговаря на всички изисквания на директивата. Текстовете били съобразени и с българската правна практика и с европейския стандарт за защита на задържаните лица.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар