Зима

Зима
Пролет

23 януари 2019 г.

Сладкият сън на котките

Сладък сън спят някои институции у нас – здрав сън на здрави чиновници.
 
Събуждат се само когато някой ги стресне.
 
Така се случва с редица институции, които се явяват не само принципали, но и контрольори на трудово – експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

А както е известно, когато котката спи, мишките танцуват. Това важи не само за света на животните.

Години наред не едно и две ведомства у нас не си мръдват пръста да следят кой, как, на кого, за какви заболявания и при представени какви медицински епикризи и експертизи се издават решения от ТЕЛК. Не се следи и дали е възможно жена с 93% слепота да работи като шивачка. Да, има и такъв случай! Банален е фактът, че всеки по-находчив срещу някоя и друга предварителна благодарност в плик може да се снабди с необходимата степен инвалидност, за да се възползва от редица облекчения. Помним случаите от недалечното минало, в които здрави млади мъже, които бъхтеха яко часове наред във фитнес залите, след това се качваха в скъпи джипове с инвалидни номера.

Оказва се, че макар и някои ползи да бяха орязани, все още има с какво да се облажи човек от ТЕЛК. Например да си осигури инвалидна пенсия, която не е кой знае колко голяма, но пък е постоянен доход към основната или към заплатата. Проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов в цялата страна е установила изобилие от такива случаи в Силистра, Разград, Враца, Габрово, Монтана и Перник.

Нещо повече, всяка четвърта новоотпусната пенсия за деветмесечието на 2018 г. е била заради общо заболяване. В някои области на страната инвалидите пенсионери под 65 години достигат до 70 процента.

Парадоксът е, че въпросните решения на ТЕЛК са издавани предимно в бедните области в страната, и то срещу 1000 – 2000 лева „предварителна благодарност“. Излиза, че дадеш ли едни пари, колкото и да си „беден“ ще си осигуриш едни постоянни приходи, за които нищо не се налага да правиш. По-точно ще ги получаваш, пък ще правиш каквото си искаш – можеш да работиш у нас, но можеш да отидеш на гурбет и в чужбина, както впрочем се случва в немалко от случаите.

При всичкото това пряко погазване на законите някои институции се оплакват, че не могат да въздействат на ТЕЛК-овете, защото това не им влизало в правомощията. Контролът и санкцията може и да не са в правомощията им, но никой не им е отнел правото да сезират ведомствата, оторизирани да проверяват и налагат наказания. А както е известно, те могат да бъдат твърде строги. Като изключим, че лекар от ТЕЛК, който е поискал или взел рушвет, носи отговорност по смисъла на Наказателния кодекс, той трябва да върне и сумата, която е взело лицето, възползвало се от издаденото от него решение. Точно затова в редица комисии в страната няма желаещи да работят. Лекарите се страхуват да не отидат мърцина, ако се поддадат на някое изкушенийце. 


Но, както се вижда, на други места колегите им са се отдали напълно на изкушенията, защото опитът им ги е убедил, че котката отдавна спи дълбоко. 

Че какво тогава пречи на мишките да потанцуват?!



Силвия Николова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар