Лято

Лято

8 януари 2019 г.

Световна война – съвсем осъществим сценарий!

Новата 2019 г.: На ръба на въвличане на Русия в голям конфликт

Тревожна бе финалната нота на изминалата година. Всъщност прозвучаха даже няколко такива. 


Инцидентът в Керченския проток рязко изостри руско-украинския конфликт, официално признат от Киев за война. Последва сриване на фондовия пазар в САЩ и Япония, също и нов рязък спад в цените на петрола. Всички тези събития не вдъхват оптимизъм, продължавайки наложилите се вече негативни тенденции в световната икономика и политика.

Затова се вглеждаме в перспективите с тревога. Развитието на негативните тенденции може да продължи. В тази връзка наблюдателят на РОСБАЛТ помоли експерти да разкажат с какво ги плаши най-много настъпилата 2019 година, пише Александър Желенин.

Сред най-опасните сценарии всички посочват евентуално включване на страната в голяма война. Къде и с кого - вариантите са различни, но за възможен военен конфликт с участието на Русия споменаха всички аналитици, с които успях да разговарям - това няма как да не буди тревога.

"Най-негативният сценарий е война", обобщи накратко политологът Игор Минтусов. По думите му "тази война може да има връзка с Украйна, възможни са непредвидими сблъсъци със страни от НАТО, които може да прераснат в конфликт".

Според Андрей Окара, директор на Центъра за източноевропейски изследвания, "човечеството днес изглежда е стигнало някаква граница, отвъд която се очертава неконтролируема поредица от събития и това може да предизвика световна война". Един "съвсем осъществим сценарий", смята той.

Най-очевидното негативно събитие сред очакваните е влизането в сила на нов пакет американски санкции срещу Русия, смята Григорий Голосов - професор по сравнителна политология и декан на факултета за политически науки от Европейския университет в Санкт Петербург. "Тези санкции в момента се обмислят и засега не е стопроцентово сигурно, че ще бъдат наложени. По принцип обаче американското ръководство е длъжно да изпълни закона и все нещо да наложи", каза той.

Друг негативен сценарий може би застрашава Руската федерация в Сирия, при все че президентът на САЩ Доналд Тръмп, по думите на професора "сякаш поднесе на Владимир Путин голям новогодишен подарък" с изявлението, че е решил да изтегли американските войски от тази страна.

Въпросът обаче е там, продължи експертът, че "днес никой не знае последиците от тази стъпка, защото в Източна Сирия е създаден вакуум във властта, чието запълване може да излезе доста конфликтен и труден процес. Струва ми се, че той може сериозно да задълбочи затъването на Русия в сирийския конфликт".

Освен това, смята Голосов, "теоретично е възможно да се изостри ситуацията около Украйна". Но това според него е най-малко вероятният вариант.

Аналитикът обясни, че не очаква подобряване на положението, но също тъй малко вероятно е военната динамика да се засили. "Ще чуем твърде много войнствена риторика и от двете страни; не се задават обаче реални промени нито към по-лошо, нито към по-добро", прогнозира той.

Вицепрезидентът на фондацията "Център за политически технологии" Анатолий Макаркин свързва един от най-опасните сценарии за 2019 г. с това, че Русия ще стои на ръба на въвличането в голям конфликт. "Тече балансиране, един вид психически атаки срещу противника. Стремежът е да се избегнат военни сценарии, но опасността никак не е малка. В Керченския проток вече имаше стрелба", напомни той.

Украйна и Русия приемат днес за предпоставка, че ситуацията е управляема, "но в такива случаи винаги има риск, че ще престане да е такава". По думите на Макаркин така се е случило през 1914 г. преди Първата световна война, също предшествана от поредица малки и сякаш "управляеми" конфликти.

Друг опасен сценарий за започващата година е свързан според Макаркин с поевтиняването на петрола. "Засега виждаме, че споразумението във формат "ОПЕК плюс Русия" не повлиява сериозно пазара. При това намаляват и запасите от петрол в САЩ. Заплахата от нова световна икономическа криза също не спомага да пораснат цените на петрола", отбеляза политологът.

Същевременно, смята той, шансът те рязко да спаднат на 30-35 долара за барел и да останат дълго време на това ниво, както и шансът да избухне пълномащабна война, са едва няколко процента.

"Цените вече са падали до същото равнище и това не е катастрофално. Катастрофа ще е, ако падат продължително до това ниво и останат така две-три години", добави Макаркин.
Няма коментари:

Публикуване на коментар