Зима

Зима
Пролет

16 януари 2019 г.

Парламентът даде зелена светлина за купуването на изтребители F-16

По време на преговорите щели да се уточнят и цената, и начина на плащане, и срокът на доставката
 
Парламентът даде зелена светлина за купуването на нови изтребители на родните ВВС.

130 народни избраници от ГЕРБ, ДПС и ВМРО гласуваха "За" решението правителството да започване преговори със САЩ за купуването на нови изтребители F-16V Block 70.

Против бяха 84 депутати.

С решението си парламентът дава правото на кабинета да допусне ”отклонения” от заложените в конкурса изисквания.

На практика това може да е всеки един от спорните параметри - цена, срок на доставка, начин на плащане.

Възможно е да се стигне освен до увеличаване на цената и до варианта първите изтребители да бъдат доставени по-късно от 2 години след подписването на договора, каквото беше досегашното изискване.

Освен това при преговорите е възможно да се търси и нова схема за изплащането им. България настоява това да стане разсрочено през следващите 10 години, но е възможно при санкция от финансовото министерство те да бъдат изплатени за по-кратък период.

Първоначалната оферта на САЩ за нови изтребители F-16 надвишава тавана на бюджета от 1.8 млрд. лева с ДДС, но властта очаква да се стигне до компромисен вариант, каквито ангажименти поеха официални американски представители, съобщава Dnes.bg.

Основният конкурент на САЩ за поръчката - Швеция и SAAB - остана разочарован от българското решение и обяви, че американското предложение не отговоря на българските изисквания.

Според правителството обаче нито една от подадените оферти не отговаря изцяло на тези изисквания и ако не се приеме отклонението, проектът трябва да започне отново, но реално парламентът днес развърза ръцете на кабинета.

Военният министър Красимир Каракачанов нападна противниците на сключването на сделката като от своя страна ги обвини, че говорят неистини и спекулират.

"От 2004 г. се говори за модернизация на армията и все нещо се случва, сега се говори защо бил единият, защо бил другият, но това няма никакво значение, както се казваше едно време във филмите - дали бил шведски или съветски няма значение, важното е да е добър", коментира той.

Каракачанов отсече, че за него като министър е важно армията ни да е въоръжена с най – новото, качественото и добро оръжие

"Ако купим F-16 ние ще имаме най-модерното оръжие на Балканите", настоя военният министър.

По време на преговорите щели да се уточнят и цената, и начина на плащане, и срокът на доставката.



Няма коментари:

Публикуване на коментар