Зима

Зима
Пролет

16 януари 2019 г.

Нова схема като за Световно

Домакинство на футболен мондиал България едва ли ще спечели, но пък държавата се кани да извади десетки милиони за забатачения стадион във Варна

България, Румъния, Гърция и Сърбия едва ли ще получат домакинството на световното първенство по футбол през 2030 г., макар правителствените им лидери да обявиха миналата година съвместна кандидатура. 


За нашата страна обаче номинацията все пак може да доведе до конкретен резултат – забатаченият проект за строителство на стадион „Варна“ да се реализира. Тоест държавата да помогне на бизнесконгломерата ТИМ да направи това, което той отдавна трябваше да стори.

Предисторията

„Варна“ е наследник на едно от най-красивите спортни съоръжения у нас през епохата на социализма – стадион „Юрий Гагарин“. Всяко лято през 80-те тук се провеждаше силен приятелски турнир по футбол с участието на солидни клубове от цяла Европа и двата варненски отбора – „Черно море“ и „Спартак“, като част от подготовката им за новия сезон. Жители на града и курортисти изпълваха уникалната централна трибуна, която предлагаше неповторима гледка към игрището, града и морето.

За разлика от предшественика му „Юрий Гагарин“ обаче, на стадион „Варна“ не се е играл голям футбол. В годините на демокрацията местната власт решава, че стадионът не е достоен да носи името на първия космонавт (нали е руснак!), а в спортен план се случват още по-лоши събития – теренът не се ползва, по трибуните избуяват бурени, цари безстопанственост. Такава е ситуацията над десет години. 


По едно време в публичното пространство се спуска странна новина, че по нови стандарти на ФИФА зеленият килим не може да бъде разположен в посока изток-запад, затова се взема решение вместо ремонт, да се строи нов стадион – ситуиран север-юг. Така старото съоръжение е съборено, а през 2007 г. се полага първа копка на ново. Проектът е със срок 26 месеца, трибуните са с капацитет 30 000 души, инвеститор е дружеството „Спортен комплекс – Варна“. В него с апортна вноска участва община Варна, другият партньор е „Химимпорт“ – част от бизнесгрупата, наричана ТИМ. По-това време мощната група вече е проявила интерес към футбола, придобивайки варненския клуб „Черно море“.
 Старият стадион „Юрий Гагарин“ беше една от забележителностите на Варна.

„Решението“

Скоро варненци са сполетяни от неприятна изненада. Оказва се, че същински строителни дейности така и не стартират. Старият стадион го няма, вместо него зее дупка, избуяват още повече бурени, нови трибуни така и не се извисяват. Официални причини за всичко това не се съобщават, но неофициално става ясно, че просто липсват пари за мащабна дейност. 


През 2015 г. местният общински съвет разрешава дружеството „Спортен комплекс – Варна“ да продаде един от апортираните терени. Парцелът е купен от „Кауфланд“, търговската компания бързо изгражда магазин. Благодарение на свежите постъпления от продажбата строителство на стадиона все пак започва. Става ясно обаче, че проектът е коригиран – капацитетът е намален на 20 000 зрители. Също така се разбира, че  първоначалният срок от 24 месеца ще бъде просрочен около пет пъти, ако въобще проектът има хоризонт. Защото парите все така са кът.

Новото решение

Ситуацията с финансите не изглежда розова и днес. Според обяснения на общинския съветник Димитър Карбов, представител на местната власт в смесеното дружество, дадени в края на 2018 г., нужни са още около 20 млн. лв. Търсят се и други партньори. Намерени ли са не се знае, но пък насреща винаги може да помогне държавата, стига да желае непостижимо световно първенство. Заради кандидатурата България смята да изгради нови или да модернизира стари стадиони – общо четири, като два са в София, по един в Пловдив и Варна.

„Във Варна се строи стадион, който с малко средства от държавата може да стане от 20 000 на 40 000 зрители. Не искам предварително да хвърлям неща в публичното пространство, но казвам накъде вървят дебатите“, заяви преди дни министърът на спорта – варненецът Красен Кралев. Става дума точно за бившият „Юрий Гагарин“. 


„Радвам се на перспективата и амбицията на правителството за кандидатстване за домакинство на Мондиала през 2030 г., надявам се това да доведе и до по-бързото изграждане на стадиона“, каза и кметът на Варна Иван Портних. 

При последните няколко световни първенства страните домакини изграждаха нови стадиони след одобряване на кандидатурата. Но какво пък, България за по-убедително може да ги направи по-рано! Ако ли не, то със сигурност ще скрепи начинанията с нужните гаранции и осигуряване на инвестиции. За стадиона във Варна това означава, че държавата просто ще го дострои, след като се провалиха дългогодишните опити на дружеството между общината и Химимпорт.

Спорт и музика!

Горчивият опит не пречи на Варна да мечтае. Или поне на общинските съветници. Ето по-пълно изказване на Карбов, направено през декември пред сайта „Варна 24“:  „Вече откъм булеварда обаче се вижда фасадата на стадиона, тя е почти завършена. Според доклада, който съм изготвил, почти 2/3 от дейностите вече са реализирани. В историческия анализ, който съм изготвил, има информация за това, че в началото по този проект партньор е бил Мултигруп с Илия Павлов. След смъртта му се налага да се привлече нов партньор и в случая това е бил Химимпорт. Преминавайки през апортирането на терените, които са около стадион Варна, и продажбата на част от тях, е финансирано изграждането на част от съоръжението. И така към този момент грубо са необходими още около 20 млн.лв. за довършването на строежа. През изминалата 2018 г. са водени доста интензивни разговори с партньори, които искат да развиват територията около стадиона и от там се очаква да дойде това финансиране.  Към момента се вижда, че е изградена трибуната и паркингите. Не виждаме тези помещения, които ще приютят други видове спортове и дейности или сърцевината на съоръжението. Стадионът ще приютява и много други прояви, свързани с култура и музика. Това, което остава, е по-скоро изграждането на северната и западната част на стадиона, както и теренът в сърцето на стадиона, който трябва да бъде поставен. Това ще се случи до края на 2019 г., предполагам и едва след това, може би в началото на 2020-а или по-късно съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация“.

20 и много повече милиони

Едно време имаше една популярна книга „Тимур и неговата команда“. Сега изглежда ще четем ново издания – „ТИМур и неговата държава“.

Още не е ясно дали споменатите от Карбов 20 млн. лв., нужни за довършването, са изчислени при 20 000 зрители капацитет, или при 40 000, каквито са амбициите за Световното. Така или иначе министър Кралев оповести общата сметка – 80-100 млн. лв. за всеки един от четирите стадиона. Едва ли всичките пари ще бъдат дадени от държавата, но е сигурно, че ще пада яко харчене от хазната. Конкретно за стадион „Варна“ това означава с висок процент сигурност, че благодарение на държавната ТИМуровска помощ съоръжението ще бъде разширено и достроено. 


А за домакинство на финалите процентът на вероятност едва ли е повече от 1. Феновете знаят защо.
Стадион „Варна“ все още е е далеч от завършен вид

 
Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар