Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2019 г.

Съветът за сигурността при МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Документът е подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента Румен Радев

България подкрепи партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава във Венецуела.

Позицията в подкрепа на председателя на Националната асамблея е с оглед "скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната".

Тя бе приета на извънредно заседание на Съвета за сигурността при Министерския съвет, председателствано от премиера Бойко Борисов.

В него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента на Република България, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници", се казва още в позицията.

Документът е бил подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента Румен Радев, съобщава Dnes.bg.

Вчера държавният глава призова страната ни да се въздържи от подкрепа на предложената общоевропейска позиция и гражданите на Венецуела сами да изберат кой да ги управлява след провеждането на честни избори с международно наблюдение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар