Есен

Есен

5 февруари 2019 г.

Н. Мадуро: Военна намеса на САЩ във Венецуела ще им струва скъпо

"Войната може да бъде избегната с помощта на мирна дипломация и на международното обществено мнение."
 
"Евентуално военно нахлуване на САЩ във Венецуела ще им струва огромни човешки и военни загуби", заяви днес президентът на страната Николас Мадуро, цитиран от ТАСС.

В интервю за руската телевизия Ар Ти Мадуро каза, че "войната може да бъде избегната с помощта на мирна дипломация и на международното обществено мнение". Това "обаче не означава, че ние не се готвим да защитим нашата свещена земя", подчерта венецуелският президент.

В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не изключва възможността страната му да използва въоръжените си сили във Венецуела, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

В интервюто Мадуро каза още, че онези европейски страни, които признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на страната, са допуснали грешка. "Те признават нещо, което не съществува в действителността", посочи той, като се изказа особено язвително за испанския премиер Педро Санчес, чиито "ръце винаги ще останат в кръв до лактите".

Мадуро окачестви като "незаконна конфискация" санкциите на Съединените щати срещу венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела".

На 29 януари САЩ въведоха санкции срещу "Петролеос де Венесуела", като замразиха нейни активи, възлизащи на 7 млрд. долара. Вашингтон даде да се разбере, че ще смекчи санкциите само ако контролът върху компанията бъде поет от Гуайдо.


Няма коментари:

Публикуване на коментар