Лято

Лято

6 февруари 2019 г.

Правителство и президент отново в сблъсък

"В България обичаме да се караме за Елена Йончева, за законопроект, по темата за Венецуела, за каквото дойде, само и само да се караме."
 
Това каза по бтв политологът Мария Пиргова. 

"Ние имаме институции, които показват, че в случая с Венецуела сме заедно с една част от страните от ЕС и имаме една президентска институция, която се съобразява с географското и геополитическото място на България, добави тя. Ние сме между Русия и Турция - САЩ са далече, а европейските ни партньори не са консолидирани - тоест ние трябва да запазим институция, която има излаз към една друга позиция", каза още Пиргова. 

"В различни събития, позициите могат да се разделят и то премерено и договорено", смята още политологът.

"България ясно е заявила от страна на Министерски съвет, който осъществява външната политика на страната през самия МС и външно министерство, че се солидаризира с позицията на европейския парламент."


Това каза от своя страна политологът Георги Киряков. 

"Тук обаче трябва да се върнем на противопоставянето между премиера и президента. В последните месеци президента остро критикуваше демократичните устои и казваше, че те са сериозно подронени, че демокрацията в страната е застрашена. И изведнъж Румен Радев изразява подкрепа за нещо във Венецуела, което няма нищо общо с демократичните ценности, с демократичните основи, демократичните практики", каза още Киряков.
 Мария Пиргова

Няма коментари:

Публикуване на коментар