Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2019 г.

Поставете закона над всички

Самочувствието на натрупалите пари хора, без значение от етноса им, е пагубно. Те смятат, че са над закона. Особено когато и законът е под тях...
 
Поредното клане и поредната циганска драма.

Но дали е циганска от етническа гледна точка или просто защото всички сме цигани. Изкарваме 10 лева и отиваме да ги изпием. Кюстендилски пазванти решават да се бият и изведнъж става етническо напрежение. И не за друго, а защото ромите са взели превес и са набили пияните българи.

Ако етническите нашенци бяха победителите, то тогава ромите щяха да се надигнат. В случая обаче е обратното и веднага около 70 души скачат на протест. Понеже Кюстендил е близо до София, ще се изсипят и футболните агитки, рокерите и всякакви други субкултурници, за които това ще е поредната лесна форма на изява. И отново ще се породи етническо напрежение. 


Никой обаче не си дава сметката, че едните са агресори, както и другите. И особена разлика между двата етноса в случая няма. Едни и същи са. Но циганите винаги са по-лошите. В кюстендилския случай са и по-богатите. Не че всеки е длъжен да е запознат, но обвинения клан е един от най-платежоспособните в региона, което отново ги вкарва в лоното на лошите. Щом са силни, имат пари и са цигани, значи са лоши. 

Но никой не осъзнава, че по-лошите са тези, които са произвели тези роми. Дали са им възможност да трупат пачки и са им опънали чадър. А това определено не е друг, а представителите на местната власт, без значение от коя партия са. Защото именно кметовете и общинските съветници дават възможност на всеки етнически циганин или българин да трупа пари безнаказано. Дали през поръчки, дали през плащане или неплащане на нещо. Но когато онези хора, по-мургавите решат да се защитават, то веднага всички скачат, защото така е модерно. 

Имаме правосъдна система, която ще реши кой е прав и кой е крив. До тогава всякакви протести просто ни приобщават към по-нискокултурния етнос, който и да е той. Защото може на всеки да му е писнало от безчинствата, но с други безчинства няма как да решим проблема. Просто ставаме угодни на някого, който ще трупа пачки на гърба на протестиращите. 

И гаранция и сега в Кюстендил ще се появят такива хора, които ще искат да инкасират от трагедията на един убит млад човек, който никой не може да каже, че е заслужавал кончината си, но и никой не може да каже, че не я е. Самочувствието на натрупалите пари хора, без значение от етноса им, е пагубно. Те смятат, че са над закона. Особено когато и законът е под тях. 

И единственият начин да се справим с това нещо е не да протестираме, да ги пребиваме и да бутаме къщите, а да ги поставим под закона. Защото именно той е над всички ни, без значение от етноса и финансовия ни ресурс. Без значение от предпочитанията ни, религиозните виждания и сексуалните ни щения.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар