Зима

Зима
Пролет

26 февруари 2019 г.

Злоба: депутати без заплати

Безсилието ражда злоба - а тя отмъстителност.
 
Банална истина, но само така може да се определи напънът на мнозинството да лиши от заплати депутатите опозиционери, които решиха да не присъстват в пленарната зала, и така да крепят кворума на управляващите. 

Пълен логически нонсенс, но няма какво друго да се каже. А причината за тази дребнава реакция на дребнави хорица е съвсем проста - ширещото се вече из обществото знание за тяхната пълна законотворческа инфантилност. Последният им напън в тази насока е съвсем пресен - предстои да се преправят бързо току-що преправените закони.

Да, но групичката около Цветан Цветанов не се усеща, че, първо, инатът, с който действат, и грубото им налагане по всеки обсъждан в парламента въпрос, ги тикат по надолнището. Присъствието в пленарнатаа зала е само част от работата на депутатите и отнемането на заплатите им за отсъствия е недалновидно решение. Това твърдят двама бивши председатели на парламента - Михаил Миков и Огнян Герджиков. Затова и напускането на парламента е "легитимно политическо средство", каквото е било и по времето на ГЕРБ, отбеляза Михайл Миков, който е сърбал вече тази попара.

"Действията ад хок никога не са ми харесвали. Не знам кое дава моралното основание на сегашните управляващи да направят такава категорична промяна, сякаш самите те не правеха същото през 2013 година. Основната работа на депутата е в комисиите, в които участва, и в избирателния му район“, изтъкна пък Огнян Герджиков, който е и бивш служебен премиер.

Но кой да чуе тези неща сред управляващите, където има само един лозунг и той е:  "Ние винаги сме прави!", а средствата за това са две - орднунг (сиреч ред) и дисциплината като  основен принцип на поведение. Друг е въпросът, че шефът - Бойко Борисов, вероятно единствен може да прецени всички политически, психологически и културни последствия от действията на най-голяма парламентарна група.

Лошото е и че другите  не го разбират. И винаги са им виновни другите. И с това се оправдават. А желанието за тотален  контрол върху обществото се сблъсква с непрестанни скандали и провали, които вдигнаха на крак дори адвокатите и накараха иначе сервилния Висш адвокатски съвет да потропа на вратите на властта.



Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар