Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2019 г.

Глупостта е по-скъпа

Откровено лобистките закони в този парламент изглеждат всекидневие, а прокуратурата прекарва през него каквото поиска
 
Съветът по законодателството към Народното събрание беше създаден в началото на този парламент. 

Идеята му беше да дава експертна оценка на приеманите закони и в него бяха включени водещи юристи. За година и половина обаче никой не е искал мнението му.

Това е лесно обяснимо. Експертите нямат място там, където правните норми, справедливостта и почтеността се изкривяват, за да се отговори на личен или политически интерес.

През последните десетина година всеки следващ парламент дълбае ново дъно. Почтените, принципни и компетентни юристи стават все по-малко. Заместват ги глухи за хората и политически неми партийни редници. Тази безлична армия не (си) задава въпроси и не вижда по-далече от собствения си интерес. В замяна на това да подреждат държавни поръчки по родните си места те са готови по цял ден да натискат в парламента който бутон им каже техният отговорник.

Принципите им имат точна цена - може да се изчисли в еврофондове и държавни договори. Ако им кажат - гласуват Пеевски да е шеф на ДАНС. Ако заповедта е да приемат закон в защита на бизнеса на Домусчиев или Валентин Златев, те намигат и пак мазно чупят гръбнак. Откровено лобистките закони в този парламент изглеждат всекидневие, а прокуратурата прекарва през него каквото поиска - основно повече власт за репресии, които са насочени към критиците на управляващите.

За всичко това, макар и казано по-меко, говори адвокат Даниела Доковска, един от най-ерудираните юристи в България и член на същия този съвет. Тя си признава, че се чувства неудобно от законите, които се приемат в този парламент, и не желае името ѝ да се свързва с него.

В същото време председателят на парламента Цвета Караянчева заяви в сряда, че този съвет излиза твърде скъп на Народното събрание и затова не се използва. Въпросът е: твърде скъп, сравнен с какво? Със законите, които противоречат на базови правни принципи? С поправките, които ровят в самата основа на демокрацията? 


Това оправдание е толкова неубедително, че по същество е самопризнание. Те знаят, че често действията на парламента са безпринципни и опасни. Просто не искат да им се казва.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар