Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2019 г.

Красимир Каракачанов готов с концепция за циганите, гетата, престъпността

"За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области."
 
Концепцията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за решаване на проблема с несоциализираните ромски групи е готова, похвали се самият политик.

Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с престъпността, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос.

"За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области", посочи Каракачанов, цитиран от Dnes.bg.

Както е известно, след случая в пловдивското село Войводиново, Каракачанов обяви, че досегашната интеграцията се е провалила и той поема ангажимента да предложи мерки пред Министерския съвет, които да дадат реални резултати за овладяване на проблема.

"Т.нар. "интеграция на ромите" глътна стотици милиони левове, а реално не се състоя. Точно обратното - голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения и които не приемат законите на държавата като валидни за тях", е част от текста, който публикува лидерът на ВМРО в своя профил във Facebook.

Ето и синтезиран вариант на предлаганите мерки, които изброява вицепремиерът:

Основната част от предложенията са спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". При злоупотреба с парите от "детски", да се въведе отпускането на надбавки в натура.

Спиране на помощите при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.

По отношение на образованието категорично смятам, че посещението на детската градина за децата трябва да е задължително от 4-годишна възраст. В спешен порядък държавата трябва да задължи лицата, ненавършили 16 години, да се завърнат в училищата; тези над 18, които нямат поне основно образование, да бъдат задължени да го завършат. При отказ за изпълнение на тези мерки отново да се предвиди спиране на социалните помощи и образователно-трудова повинност, иска Каракачанов.

По отношение на безразборната раждаемост в гетата, вицепремиерът предлага приемането на пакет от строги мерки по отношение на децата, които раждат деца – родителите им, както и самите те, да нямат достъп до социалната система на страната и да бъдат прилагани ефективно санкциите на действащото законодателство.

При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от ромски произход с над определен брой деца (3 и повече).

Предвид лошата хигиена и ниска здравна култура на една голяма част от населението в страната, да бъдат направени задължителни ваксинации при децата и при възрастните. При отказ – да важат правилата за отнемане на помощите.

Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените лица трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия "спешност", сочат друга част от мерките.

По отношение на гетата, трябва да се прилага буквата на закона. По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място.

За намаляване на престъпността пък основна стъпка на държавата трябва да е разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата. Контролът на местата за търговия с метали трябва да бъде затегнат, както и да се обърне сериозно внимание на „ало измамите“, джебчийството, просията, проституцията и т.н., се чете още в концепцията.



Няма коментари:

Публикуване на коментар