Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2019 г.

Да ти светне червената лампичка

Да си вземеш болничен, за да си почиваш или да отскочиш до Гърция, е меко казано неморално
 
Всичко започна през 2010 година. 

Тогава уж въпросът се постави на масата и се заговори за антикризисни мерки. Не срещу друго, ами против източване на хазната. Защото се оказа, че щетите не са никак малки.

Помните ли скандала, който се разрази тогава? Оказа се, че служители масово си вземат болнични, за да си слеят празниците и да пътуват до Гърция. Ако бъдем честни, почивните дни винаги са били щекотлива тема за българина. Въпреки че сме с най-много празници в календара, никога не са ни достатъчни. Дотолкова, че се превърнахме в най-болната нация в Европа. Защото излиза, че за толкова години нищо не се е променило. А още преди девет години започна реформа с т.нар. дисциплиниращи мерки. Дискутираше се дали работодателите да не плащат само 50% от заплатата за първите три дни отсъствие от работа, но впоследствие идеята отпадна и правителството даде заден. А мерки трябваше да се вземат отдавна, защото още през 2007 година проучване показа, че българите са с най-много болнични в сравнение с другите европейци. В същото време тогава стана ясно, че държавата харчи по 500 млн. лева за обезщетения. Затова и бе въведена като антикризисна мярка бизнесът да плаща за първите три дни. Факт е, че за около две години усилията дадоха ефект. От 2012 година обаче разходите както на НОИ, така и на работодателите тръгнаха стремглаво нагоре. Разчетите сочат, че обезщетенията за първите три дни отсъствие излизат на фирмите около 150 млн. лева.

В публичното пространство бяха изнесени фрапиращи примери. Така се разбра, че например само едно предприятие е с над 105 хиляди болнични листа, а пък лекар от Ихтиман е издал над 200 листа. Колкото и да смятаме, че нацията ни е болна, няма как да не ни светне червената лампичка. Още повече че болничните с всяка изминала година се увеличават, а не намаляват. Така през 2010 г. българите са излизали в болнични 13,3 млн. дни, а през 2018 г. -17,6 млн. дни. Вече отсъстваме по болест дори заради прегряване на работното място или т.нар. бърнаут.

Никой не отрича, че човек има нужда от почивка, защото понякога прекрачваме прага на психическото изтощение. Но да си вземеш болничен, за да си почиваш или да отскочиш до Гърция, е меко казано неморално. И въпреки че сливането на празниците бе отменено, излиза, че нишката отново се къса някъде, след като хитрините продължават. Явно са необходими още по-стриктни проверки при издаване на болничните листове без реално основание. Това обаче изисква по-голям ресурс. И според някои експерти попадаме в омагьосан кръг. Може би това е прекалено елементарно извинение. Нужна е просто воля, за да се справим с проблема. И малко повече дисциплина. 


Иначе ще продължават да изтичат милиони.



Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар