Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2019 г.

Големият варненски ремонт: Борисов style

Всъщност, едно и също се случва кажи-речи винаги

Всеизвестна е поговорката ,,Пари при пари отиват”. 


Тя важи с пълна сила за времената на ГЕРБ. Парите са на данъкоплатците, а отиват при фирми, с които правителствата на Бойко Борисов обичат да работят.

Последният пример е от Варна. Там в момента се реализира строителство на нов булевард – ,,Васил Левски”. Това е един от големите инфраструктурни обекти в Североизточна България. Оживлението около транспортната артерия придоби национален характер миналата година, когато трасето прободе трибуните на стадион ,,Спартак”. Сега вероятно предстои нова информационна суматоха – заради оскъпяването на булеварда.

През 2017 г. за изграждането му правителството отпусна 80.5 млн. лв., допълнително община Варна тегли към 30 млн. лв. заеми. Полагат се малко над 3 километра ново строителство. Новината от последните дни е, че бюджетът от около 113 млн. лв. няма да стигне и ще се търсят още около 20 млн. лв. Цифрата на допълнителното финансиране е неофициална и бе спомената пред ,,Барикада” от хора, запознати със строителството. Най-вероятно те ще бъдат осигурени чрез нов общински кредит или пък чрез правителствено решение. А че парите не стигат, бе потвърдено и от кмета на града Иван Портних, и от Николай Пашов, шеф на фирмата ,,Хидрострой”, изграждаща обекта. Засега официално не се споменават причини за оскъпяването, както и точните параметри на новите сметки.

 Строителните дейности към края на февруари. По проект обектът трябва да бъде завършен точно след два месеца. Снимка: фейсбук страница LiveVarna

Новината идва на фона на обществена тайна за нуждата от допълнителни средства, както и при уверения на Портних пред общинския съвет от декември, че всичко с бюджета на проекта е наред. Но явно месец-два са дълъг период и нещата са се променили.

Оскъпяването трудно може да се приеме за сензация. Традицията сочи, че точно такъв е маниерът на работа на ГЕРБ. Такъв бе и на другите партии (Но кой ли ги помни? Доста се застоя Борисов…). Тръгне ли да се реализира капиталоемко строителство, първоначално се обявяват кротки суми. В хода на работата обаче, след като няма връщане назад, чувалът се изтръсква до последно. И се прибягва до най-причудливи аргументи за оскъпяването.

Такъв бе случаят  с превърналия си в легендарен ремонт на варненския Дворец на културата и спорта. Реконструкцията протече в периода 2014–2015 г., а инвестицията от 5 млн. лв. нарасна до над 20 млн. лв. Първоначалната цифра бе заложена от кабинета на Орешарски, а Бойко Борисов намери 1001 причини да я увеличи над четири пъти  – навремето комунистите построили неправилно Двореца, основите били прогнили, аха да рухне сега… Днес Бойко бил и строител, и спасител.

Специално за булевард ,,Левски” се ползват базовите скици на 50-годишен проект. Именно това бе причината трасето да не пощади стадиона. Старият проект сега под сурдинка започва да се споменава като мотив от общинари и строители за оскъпяването – ,,налице са доста по-модерни комуникационни решения”. Спестеният факт в тази констатация е, че нов проект няма, тъй като през 2017 г. Борисов бързаше да зарадва варненци с мащабна придобивка за наситената с избори 2019 г. Първоначалният бюджет от 113 млн. лв. не бе подплатен с количествено-стойностни сметки, просто бяха хвърлени пари, които, известно е, винаги може да нараснат. 

 Борисов – строител, спасител и ленторезец!

Със стария проект е свързан още един любопитен факт, също споменаван с недомлъвки засега – окончателната визия на булеварда може да не е точно такава, каквато бе представена през 2017 г. Но… финансов план, технически проект, архитектурни елементи – всичко това са дребни работи за огромния строителен размах на Борисов.
 

Дали премиерът Бойко Борисов ще послуша Световната банка и ще преориентира инвестициите от инфраструктурата към хората?

“Всички крадат, ама Бойко поне прави нещо” – това пък е друга, съвременна поговорка. Точно така ги прави Борисов нещата – както с бул. ,,Левски” и Двореца на култура и спорта във Варна. 


И това са дребни, много дребни примери.

 На теория новият булевард трябва да изглежда така. На практика – не се знае. Илюстрация: фейсбук профил на Иван Портних

 Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар