Зима

Зима
Пролет

22 февруари 2019 г.

Себастиан Курц: Цената на руския газ прави страната по-атрактивен партньор

"Като бивш бизнесмен Тръмп би трябвало да разбира, че става въпрос за различни интереси."
 
В рамките на срещата в Белия дом между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и австрийския канцлер Себастиан Курц е обсъдена и темата за проекта за газопровода „Северен поток-2“, отбелязва ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.

Курц описа разговора с Тръмп като „много спорен", а що отнася „Северен поток-2“, канцлерът на Австрия подчерта, че лидерът на Белия дом е дал ясно да се разбере противопоставянето на Вашингтон на проекта. Виена обаче го подкрепя, „защото имаме нужда от сигурност на доставките“.

„Налице е окончателно споразумение по този проект в рамките на Европейския съюз", добави Курц, но страните-членки на Общността са отворени и за доставките на втечнен природен газ от САЩ.

"Въпреки това, цената, предлагана от Русия в момента е по-добра, което прави страната по-атрактивен партньор", поясни австрийският канцлер.

"Като бивш бизнесмен Тръмп би трябвало да разбира, че става въпрос за различни интереси", обясни Курц.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц бе посрещнат с огромна доза уважение при посещението си в Белия дом за среща с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, отбеляза по-рано виенският ежедневник Der Kurier.

През последните две години медиите обръщат голямо внимание на времето, което Тръмп отделя за ръкостискане с гостите си. Е, това с Курц бе необичайно кратко – или поне далеч от рекордните 29 секунди на ръкостискането на Тръмп с държавния глава на Франция Еманюел Макрон. Но за сметка на това разговорът на четири очи между австрийския канцлер и президента на САЩ бе два пъти по-дълъг от очаквания. Почести бяха оказани и на делегацията на Курц. Това предполага, че „добрият, млад човек“ се възприема много сериозно в Белия дом, коментира изданието.

Канцлерът на Австрия, който призна, че Тръмп е постигнал известен успех във външната си политика, очевидно изказва несъгласие с президента на САЩ по важни въпроси - от митата за внос в страната на европейски автомобили до доставките на природен газ от Русия.

Едва ли някой, включително и Курц, е в състояние да убеди човек като Доналд Тръмп да отстъпи и със сантиметър от доктрината си за „Америка на първо място“. Но Курц спечели уважението на държавния глава на САЩ, който възприема младия политик от Европа като човек, към когото следва да се отнася внимателно.

Преди всичко обаче срещата в Белия дом бе от полза на Курц, а защо не и на Европа, коментира Der Kurier.





Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар