Лято

Лято

8 февруари 2019 г.

Красимир Каракачанов: Ако се примирим с хора, неспазващи закона, държавата е загинала

"Не може да гледаш на обитателите на гетата като на евтин резервоар на гласове."
 
"Ако се примиряваме с това, че има хора, които не искат да спазват закона, държавата е загинала." 

Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът Красимир Каракачанов. Коментарът му дойде по повод изготвената от самия него концепция за нови ограничения и задължения за циганския етнос. Документът предизвика сериозна полемика в обществото и сред политическия елит. Концепцията беше коментирана от хора, които дори не са я прочели. 

"Някои журналисти и политици предпочитат да лицемерничат, отколкото да четат", каза Каракачанов. Той бе категоричен, че „трябва да принудим държавния апарат да работи". 

"Не може да гледаш на обитателите на гетата като на евтин резервоар на гласове", каза още вицепремиерът. Той поясни, че целта на изготвената от него концепция е да осигури контрол над съществуващото законодателство. По думите му мерките дори са „меки" в сравнение с други държави. 

"Има страни, в които децата се отнемат от родителите, ако те не се грижат за тях", каза Каракачанов и поясни, че у нас помощите биха могли да се дават в натура, за да е сигурно, че се използват от децата.

За една от най-оспорваните мерки, записани в документа - безплатни аборти за майките, оставили две или повече деца в институции, Каракачанов уточни, че предлага възможност за доброволен избор. Освен това, щели да се организират и безплатни ограмотителни беседи за възможностите за предпазване от бременност. 


"Законодателството в случаите с деца, които просят и проституират, не се спазва", каза още вицепремиерът. Той смята още, че при предоставянето на жилище на цигани, те трябва да участват със собствен труд в изграждането и ремонта му.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар