Лято

Лято

27 февруари 2019 г.

Туристите бягат от Черноморието ни

Тревожни данни за летния туристически сезон у нас.
 
Институтът за анализ и оценки в туризма прогнозира сериозен спад на гостите по Черноморието. 

Отчита се и сериозен спад на заявените полети до двете ни морски летища, съобщава Bulgaria ON AIR.

В Созопол основно разчитат на руски туристи, но след спада на рублата от няколко лета руска реч все по-рядко се чува по улиците на Стария град.

Ирина и съпругът й всяка година почиват в Созопол. Харесват го и през зимата. "Просто не стигат парите за пътуване зад граница. Моят брат живее в Петербург. Преди идваха тук. Сега, обаче няма да могат."

"Категорично има отлив на рускоговорящи - украинци, руснаци от Беларус", обяснява хотелиер. От туристическия бранш коментират, че има спад от 30% и на други два пазара - германския и скандинавския.

От Института за анализи и оценки в туризма също прогнозират катастрофален летен сезон. Спад се очаква и на чешките туристи, които традиционно почиват по Южното Черноморие. 


"Като заявени полети на летище Варна и Бургас имаме с 40 до 50% по-малко за предстоящия летен сезон. Връщаме се към нивата от 2015 г. Нещо, което е изключително притеснително. Тогава имахме спад на търсенето, свиване на потреблението, но имахме откъде да оптимизираме", обясняват от бранша.

Засега устойчив е единствено английският пазар. Нова нискотарифна авиокомпания ще извършва полети това лято от 9 британски града до Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар