Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2019 г.

Тишината в залата ражда безумия

Вече втора седмица парламентът не работи пълноценно.
 
Депутатите изчерпват предвидената за деня програма докъм 11 ч. и приключват заседанието. И всеки ден се повтаря едно и също - опозицията предлага някакви законопроекти, представителите й се изказват, но дебати не се получават - управляващите мълчат. 

Така стана и в сряда (13 февруари) и заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев отбеляза, че е срамно  Народното събрание да продължава работата си по този начин.

"Това показва, че  ви е срам от законодателството, което влиза в парламента, и вие сте некомпетентни да свършите своята работа. За нас означава и че  парламентът е изчерпан, правителството също е изчерпано, защото не може да запълни работата на народните представители и затова е най-добре да  отиваме на избори, като разпуснем Народното събрание", обърна се Стойнев към управляващите преди заседанието да бъде закрито поради изчерпването на дневния ред.

Странна тактика са предприели от ГЕРБ в третия си управленски мандат - на мълчание. Така законите и поправките в тях минават в тишина и се разбира за какво всъщност става дума постфактум. Тогава избухва поредният скандал, за който от Бойко-Борисовата партия обвиняват опозицията. Неслучайно на националното съвещание на формацията миналия месец премиерът призова съпартийците си да говорят, да обясняват, да разясняват и да посочват това, което се прави и се постига. Но апелът му сякаш мина покрай ушите на съпартийците му. За участия в медиите пък се пращат едни и същи дежурни - пет-шест  говорители, които сигурно вече са омръзнали на публиката, а останалите около 90 депутати от ГЕРБ тънат в анонимност.

Другата "хитрина", която са измислили от ГЕРБ, е законодателните предложения да се разглеждат в тесен кръг, т.е. в съответните парламентарни комисии. Само че тяхната работа е по-малко наблюдавана от журналистите и съответно обществото е по-слабо информирано за нея. От друга страна, комисиите са с по-малък числен състав, рядко се събират всичките им членове и там по-лесно се вземат решения. И точно тези решения после минават през пленарната зала почти в пълна тишина. "Войниците" на ГЕРБ под строй натискат копчетата, без да задават въпроси. Така при уж парламентарна демокрация се налага еднолично управление, което обслужва олигархични интереси. В същото време суверенът лапа мухи пред телевизора с поредното долнопробно риалити шоу.

Без дебати се гласуват и вотовете на недоверие на кабинета, внасяни от левицата. Пак така се прегласуват и ветата на президента. А те би трябвало да накарат депутатите поне да се замислят дали не са сбъркали някъде, да разгледат отново някои текстове... Нищо такова не се получава.

Силата на правото се е превърнала в право на силата. Ако нещо не изнася на управляващите в сега действащото законодателство, веднага се внася законопроект за изменение на неудобния закон и се прокарва светкавично в правната комисия - под зоркото око на Данаил Кирилов. После машината за гласуване на ГЕРБ го приема и в пленарната зала.

Ако се внесе нещо от опозицията за реформи в нуждаещи се сектори, то се неглижира или априори отхвърлят. В момента Народното събрание бездейства в очакване да бъде отхвърлено президентското вето върху текстове от Закона за личните данни. ГЕРБ се кани да префасонира и част от правилата в Изборния кодекс  и по този начин да отнеме права на избирателите. Да не говорим за купчината лобистки нормативи, някои от които се промъкнаха през парламента, а други се спънаха в избухналите скандали. Всъщност има и такива, които бяха отложени за по-удобни времена.

По принцип, когато наближават избори, партиите се стягат и втвърдяват. Но в случая с ГЕРБ сякаш има и нещо друго - усещане, че властта може и да се изплъзне от ръцете им, и опити да я задържат с всички средства.

  Управляващите може би се съвещават как да мълчат

Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар