Пролет

Пролет

23 март 2019 г.

Бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г. оставят завинаги позорно петно за алианса

С тези нападения са били нарушени основните принципи на международното право, както и международните задължения на държавите членки на НАТО
 
Руското външно министерство заяви в съобщение, цитирано от ТАСС, че бомбардировките на НАТО над Съюзна република Югославия, започнали на 24 март 1999 г. и продължили 78 дни, са акт на агресия, който завинаги ще остави позорно петно за алианса.

Министерството отбеляза, че с тези нападения са били нарушени основните принципи на международното право, както и международните задължения на държавите членки на НАТО.

В съобщението се припомня, че при бомбардировките са загинали 2 хиляди цивилни, сред които най-малко 89 деца, при което сред жертвите е имало и немалко косовски албанци, с чието "спасение" се е нагърбил алиансът. 


Освен това са били разрушени хиляди цивилни обекти, а в резултат на прилагането на боеприпаси с обеднен уран са били заразени почвата и водата в много региони, което е довело до увеличаване на онкологичните заболявания.

"В резултат на нападенията над Югославия преди 20 години НАТО подкопа механизмите, осигуряващи мир и сигурност в Европа. При това косовският проблем не беше решен - напротив, Косово остава главен източник на нестабилността и кризисните ситуации на Балканите", се казва в съобщението на руското министерство.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар