Зима

Зима

5 март 2019 г.

С 25% се е понижил туристическият поток от Русия към България

Основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото, което оскъпява пътуванията до България с 15-20%
 
"Туристическият поток от Русия към България през последните години се е понижил с 25%."

 Това каза министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин на българо-руския бизнес форум в областта на туризма в София. Според него основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото, което оскъпява пътуванията до България с 15-20%, в сравнение с тези до Сочи, Тунис или Турция.

Според него конкурентността на българския продукт пада и повечето руски туристи или предпочитат да почиват в Русия, или да посещават Турция.

"Ясно е, че това е фундаментален проблем за България, защото българският лев е свързан с еврото и това няма как да се промени", изтъкна Орешкин.

Тази тема е била обсъждана с българския министър на туризма Николина Ангелкова. Според него трябва да се обърне внимание на факторите, които свързват България и Русия.

Министърът на икономическото развитие на Руската федерация изтъкна, че в Русия в момента се отдава първостепенно значение и внимание на развитието на туризма. Според Орешкин постепенно се облекчават условията за инвестиции в страната му. 


"Предвижда се регулиращите документи в областта на туризма да бъдат преразгледани, за да може руският туристически продукт да стане конкурентоспособен", допълни Максим Орешкин.

"Ще направим всичко възможно, за да намерим такъв механизъм, който да отговаря както на европейското, така и на националното ни законодателство, но и да бъдем конкурентоспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя напомни, че за миналата година посещенията на руски туристи у нас са около петстотин и дванадесет хиляди.

"Обсъжда се възможността 2020 и 2021 г. да бъдат провъзгласени като година на туризма на България в Русия и на Русия в България, което допълнително ще представи потенциала на двете страни като туристически дестинации", заяви още Ангелкова.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар