Зима

Зима
Пролет

2 март 2019 г.

Вече 65 г. футболните виртуози в Шампионска лига глезят запалянковците в Европа

Титлата "европейски шампион" е печелена от 22 различни отбора, 12 от които са я печелили повече от веднъж

На днешния ден през 1954 г. Съюзът на европейските футболни асоциации (Union of European Football Associations), познат повече като УЕФА (от съкращението UEFA), взема решение за учредяване на турнир за футболната Купа на европейските шампиони.

Шампионска Лига на УЕФА (UEFA Champions League) е най-важният европейски клубен футболен турнир. Той се провежда за първи път през сезон 1955/1956 г. и е създаден по идея на френския журналист Габриел Ано като надпревара, в която взимат участие само победителите в националните първенства на европейските страни. Затова до сезон 1992/1993 г. носи името Купа на европейските шампиони (КЕШ, European Champions' Cup).

След сезон 1992/1993 турнирът е преименуван на Шампионска лига, а от сезон 1997/1998 право на участие имат и отбори, подгласници на шампионите в най-титулуваните първенства в Европа. Така Шампионската лига събира най-добрите от един до четири отбора на националната лига от всяка страна (броят на отборите зависи от класирането на тази страна и техният брой може да бъде увеличен или намален).

Промяната е направена с цел турнирът да стане "по-вълнуващ" (въпреки че противно на името на състезанието, повечето от участващите отбори не са шампиони на страните си за предишния сезон). Самите участници в Шампионска лига преминават през квалификационни кръгове и се класират за т.нар. групова фаза, като през годините броят на тези групи е бил различен.

Титлата "европейски шампион" е печелена от 22 различни отбора, 12 от които са я печелили повече от веднъж. Най-много титли има отборът на "Реал" - Мадрид, който е печелил титлата 13 пъти, пет от които са в първите пет години от създаването на турнира. Откакто "Милан" успешно защитават титлата си през 1990 г., до 2018 г. само още един отбор е успял да спечели титлата в две поредни години - "Реал" - Мадрид. 


През 2016/2017 година "Кралският клуб" става първият отбор, успял да защити титлата си, откакто формата е преименуван на Шампионска лига. През следващият сезон 2017/2018 г. спечелва титлата отново за трети пореден път, което напълно пренаписва историята на турнира.

След най-успешния отбор в турнира се нареждат "Милан" (7 титли), "Ливърпул", "Байерн" - Мюнхен и "Барселона" (с пет отличия), "Аякс" (4 пъти победител), "Манчестър Юнайтед" и "Интер" са печелили по три пъти.

По традиция Купата на европейските шампиони се дава всяка година на отбора, спечелил финалния мач на турнира. Той има право да задържи трофея в рамките на една година. Ако един отбор спечели турнира три последователни пъти или го спечели общо пет пъти, той има правото да задържи трофея завинаги, като за следващото издание на турнира се изработва нова купа.

Отборите, които са получавали завинаги трофея са:

- "Реал" - Мадрид спечелил първите пет издания от 1956 до 1960 година.
 

- "Аякс" - Амстердам, който има три последователни трофея от 1971 до 1973 година.

- "Байерн" - Мюнхен спечелил три последователни титли от 1974 до 1976 година.

- "Милан" спечелил купата за седми път през 2007 година.

- "Ливърпул" спечелил купата за пети път през 2005 година.

- "Байерн" - Мюнхен спечелил купата за пети път през 2013 година.

- "Барселона" спечелил купата за пети път през 2015 година.

Основните приходи от Шампионската лига отиват в акционерното дружество за разпределяне на рекламните приходи. Идеята за турнира е точно с тази цел - да се привличат възможно най-много рекламни пари по всички възможни канали и начини. Идеята на Хорст Даслер да контролира парите в световния спорт продължава да живее чрез бившите му мениджъри. "Бащите" на идеята за шампионската лига - Клаус Хемпел и Юрген Ленц, са именно продукт на Даслер. От своя страна те дълго време са мениджъри във фирмата на Хорст Даслер - International Sport and Leisure. Правата се държат от акционерното дружество Highlight Communications AG, което през 1999 г. купува 80% от фирмата на Хемпел и Линц - Team Holding AG, а през 2010 г. и останалите 20% от нея.

За турнира на Шампионската лига настоящите основни спонсори са: Nissan, Газпром, Heineken,Мастъркард, Sony Computer Entertaiment Europe, PlayStation, Sony Xperia, УниКредит, PepsiCo, Gatorade.


 Футболните гении на "Реал" - Мадрид подредиха 13 купи в клубната витрина на "Белия балет"

Евгений Натов, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар