Зима

Зима
Пролет

2 март 2019 г.

Най-болните не искат лекарството "Кьовеши"

Корумпирните държави с млада, но разклатена демокрация, се превръщат в катализатор на най-големите заплахи за съюза
 
Лаура Кьовеши, доскорошният румънски антикорупционен прокурор, уволнена от собственото си правителство, е изборът на Европейския парламент да оглави новосъздадената европейска главна прокуратура. 

Депутатите от две ресорни комисии предпочетоха Кьовеши, въпреки че посланиците на страните членки предпочетоха друг - те гласуваха за френския прокурор Жан-Франсоаз Бонер. Следващият етап са преговори между ЕП и страните членки.

Кандидатурата на Кьовеши среща сериозен отпор, защото тя е като отрицание на сегашната Европейска комисия. В името на политическото си оцеляване тя допусна толкова много компромиси, че демокрацията в Централна и Източна Европа беше силно разклатена. За Жан-Клод Юнкер нямаше никакъв проблем да се здрависва с Орбан, докато той буквално прегазваше свободата на изразяване и сдружаване в страната.

Близо две години бяха необходими на Брюксел, за да види, че някак си не е редно чешкият премиер Андрей Бабиш да притежава лично медии и да е сред най-големите бенефициенти на европейски фондове. Влошаващото се състояние на медиите и съдебната власт в България не бяха трън в очите на Юнкер, който подпечатваше с доверие всяко действие на Бойко Борисов.

Случващото се в Централна и Източна Европа до голяма степен ще предопредели бъдещето на ЕС. Корумпирните държави с млада, но разклатена демокрация, се превръщат в катализатор на най-големите заплахи за съюза - популизма, евроскептицизма, хибридните атаки и крайно десните настроения.

Ето защо единствено човек, доказал, че може да плува в контекста на постоталитаризма, каквато без съмнение е Кьовеши, може да излекува ЕС от тежката болест. Именно това е причината, отпорът срещу нейната кандидатура дойде точно от от най-болните държави.





Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар