Зима

Зима
Пролет

2 март 2019 г.

Не успяха да опитомят недоволството на сестрите

На медицинските работници им писна от кухи призиви за диалог и заявиха шумно недоволството си по улиците на десетки градове в страната

Стотици медицински сестри излязоха на протестен митинг в над 10 града в страната, за да изразят гласно недоволството си провеждана политика в здравеопазването от години насам. 


Медицинските сестри са недоволни от лошите условия за работа, обидно ниските възнаграждения, високата натовареност и продължаващото неглижиране както на техните проблеми, така и на цялостната ситуация в сектора.

В София протестиращите се събраха пред Министерството на здравеопазването, като отхвърлиха нелепия призив на министър Кирил Ананиев и КНСБ „нещата да се решат с диалог, а не с протести“. В дните преди 1 март, когато сестрите излязоха на улицата, те многократно обявиха, че им е омръзнало да ги лъжат и успокояват с „диалог“, а проблемите да не се решават.

„Принципът „со кротце, со благо“ не действа. Действа продължението му…“ („со малко кютек“) – коментира една от протестиращите медицински сестри.

Ден преди протеста, след среща при премиера Бойко Борисов с участието на Кирил Ананиев, съсловната организация на медицинските сестри, КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със сходен призив за „диалог“, което подготвящите протеста медицински сестри приеха като предателство. На митинга им се чуха призиви за разпускане на съсловната организация – Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – защото очевидно, според протестиращите, тя не защитава техните интереси.

Макар да призоваваше за диалог от сградата на Министерски съвет ден по-рано, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес не се появи пред сградата на министерството, за да разговаря с протестиращите.

На протеста в София присъстваха и редица граждани и организации, които не са заети в сектора, но бяха дошли в знак за солидарност с медицинските сестри и в подкрепа на техните искания.

„Граждани, подкрепете ни сега, за да има кой да се грижи за вас утре“, гласеше един от лозунгите на медицинските сестри. „Без нас няма здравеопазване„, настояваше друг плакат. На няколко пъти протестиращите скандираха „Оставка!“ под прозорците на Кирил Ананиев.

Сред присъстващите беше разпространена и подписка в подкрепа на исканията. Те бяха подкрепени от Сдружение „Солидарна България“, Автономен работнически синдикат, ЛевФем, „Защита“ и други.
Исканията

Искане №1 на медицинските сестри далеч не касае само възнагражденията им, както противниците на протеста, в опит да настроят обществото срещу тях, правят опити да внушат. Вместо това то гласи: „Без търговски дружества в здравеопазването„. Подобни възгласи се чуха и по време на мероприятието в столицата.

Второ искане е за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, в размер на две минимални работни заплати за страната.

Протестиращите медици настояват също така допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността. Те искат също така връщане на медицинските стандарти.

Петото искане е за промени в заплащането на нощния труд, като настояват за допълнително заплащане на клас прослужено време в размер на 1.2% на година за работа в спешните и в интензивните отделения. Припомняме, значително увеличение на заплащането на нощния труд искаха и от КТ „Подкрепа“, но заради съпротива на работодателите и заради пасивната позиция на КНСБ, правителството си направи оглушки.

Последните две искания на медицинските сестри са за колективен трудов договор на национално ниво, който да е задължителен за всички структури в здравеопазването, и промяна в категорията на труд.

Освен в София, протести се проведоха още в Бургас, Варна, Добрич, Кърджали, Момчилград, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Петрич, Плевен, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Троян, Трявна и другаде.




Николай Драганов, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар