Зима

Зима
Пролет

31 март 2019 г.

Цирк "Игнатиев"

Колкото повече си говорим за този цирк, толкова повече той се превръща в трагедия
 
Ремонтът на емблематичната столична улица "Граф Игнатиев"  заприлича на цирк. 

От ден на ден всички въвлечени в "начинанието" се спускат с нарастваща скорост  в спиралата  от проби и грешки. Следват очакваното замазване на грешките и обещанията, че изпълнителят ще бъде санкциониран за некачествено  изпълнение, както и че "дори един лев няма да бъде платен за некачествена работа".

Е, въпреки всичко, гафовете продължават да  се трупат.  Спокойно можем да заключим, че в последните няколко дни станахме свидетели на поредното безумие - монтирането на т.нар. надгробна плоча на площад "Гарибалди", която всъщност се води водна стена от черен гранит. Като цяло елементът изобщо не съответстваше на околните здания нито естетически, нито цветово, нито като мащаб. Гражданите даже до последно не разбраха какво точно представлява.  И логичното в крайна сметка се случи - след дни на шеги в социалните мрежи бе решено този монумент на "архитектурния гении" да бъде демонтиран.

Така "гроба на Графа" последва съдбата на "перките на акула", дето трябваше да пазят пешеходците от минаващите трамвай, но всъщност претрепаха няколко "столичани", доколкото останаха такива. Към гафовете, разбира се, може да прибавим "уникалния" проект на парка пред "Седмочисленици", напомнящ на WC, но от Мюнхен. Сещаме се и за шахтата, монтирана в корените на дърво. Да не говорим, че дейностите се бавят вече 86 дни заради... лоши атмосферни условия, разбирай зима.

Изобщо колкото повече си говорим за този цирк, толкова повече той се превръща в трагедия. И изобщо не трябва да забавлява, а да нагарча, защото все пак за него се плащат 25 млн. лева, макар и по-голямата част от средствата да са от европейските програми. Колко апартамента са това по цените за политици... да сметнат експертите.

Трагедията е и за собствениците на търговски обекти по "Граф Игнатиев". Затова търговците са готови да съдят общината за финансови загуби. Преди дни стана ясно, че те завеждат колективен иск. Магазини и заведения фалират след проточилите се месеци наред ремонтни дейности в района. Потокът от хора пред магазините е намалял драстично.

Поне засега "модерното общество" и протестите с колажи в социалните мрежи си вършат работа. На ход очевидно е бизнесът.

"Гроба на Графа"

Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар