Зима

Зима
Пролет

31 март 2019 г.

Поуката от бизнес с властта

Превзетата държава

Случаят със строителната фирма на властта "Артекс" започна силно да напомня на историята с КТБ. 


Да си спомним фактите - банката на Цветан Василев стана четвъртата по големина (до 2014 г., когато беше затворена) благодарение на топлите си отношения с властта. Управляващи от целия политически спектър, политици, медии и магистрати черпеха от ресурса й, "гарантирайки" безнаказаност за Василев. Когато последният обаче се скара със стратегическия си партньор Делян Пеевски, всички, които бяха използвали банката, се разграничиха от нея. И така КТБ изведнъж стана мръсна дума.

Историята с "Артекс" напомня за поуката от тази за банката на властта. През последното десетилетие (откакто ГЕРБ управлява и София, и на централно ниво) компанията разви мащабна строителна дейност в столицата. Част от нейните проекти станаха възможни с помощта на Столичния общински съвет и на националната законодателна власт. "Тънките" апартаменти за представители на висшите ешелони дават до известна степен отговор на въпроса как се е получил този синхрон.

За строителната компания скандалът създава проблеми. Не само защото може би ще загуби властовия бонус, на който разчиташе, а и защото заедно с това поне за известно време още ще е спечелила осветяване на проектите си и вероятно клиентите. Комбинацията от двете е далеч от приятна.

Това е нагледна демонстрация на отровената среда за правене на бизнес в България. Особено в секторите, които са силно регулирани от държавата, ако искаш да растеш, трябва да си с властта. В определени моменти това може да ти донесе предимства и по-големи печалби, но те идват и с по-голям риск - когато за политиците стане напечено, ще ти обърнат гръб. 


Което има и добра страна - ако бизнесът сам по себе си е добър, ще продължи и без това бреме.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар