Зима

Зима
Пролет

9 март 2019 г.

Волният Щирлиц

Връзките на "Атака" с руските служби

Историята за "Атака" и връзките й с Русия са толкова очевидни, че приличат на вицовете за Щирлиц, за когото всички знаят, че е руски шпионин, но никой не го взима насериозно.


Разследване на "Капитал" установи, че човекът, отговарящ за международната дейност на "Атака", има общи фирми с руски граждани, които са или директно свързани с властта в Москва, или със специалните служби на Кремъл.

Тези фирми може и да не са осъществявали никаква дейност, а може и през тях да е минавало финансиране от Русия, както това се е случвало с италианските националисти на Матео Салвини. Независимо кое от двете е вярно обаче, сигурното е, че между "Атака" и руските служби има ясно видими отношения.

Притеснителното в историята е това, което не се случва. Фактът, че българска партия е свързана със специални служби на чужда държава, по принцип би трябвало да предизвика не само скандал, но и реакция от българските служби за сигурност. Те обаче са под контрола на правителството, част от което е и "Атака". Така Сидеров има имунитет да прави каквото си иска. И той си иска.

"В момента между правителството на България и Русия текат преговори за възстановяване в някакъв вариант на газови доставки. Мога да кажа, че до някаква степен това става поради нашето, на патриотите, присъствие на "Атака" в правителството и моето влияние върху министър-председателя", казва преди година Сидеров в руския парламент, където е на посещение. 


Разбира се, това е преувеличение - интересите на Русия в България не се защитават само от лидера на "Атака". Просто той най-брутално го демонстрира.

Големият проблем в случая е, че България е беззащитна. Службите са контролирани от политиците, а голямата част от тях - от който плаща. 


Корупцията се оказва най-лесният начин за превземане на държавата.




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар