Зима

Зима
Пролет

9 март 2019 г.

ГЕРБ бележи автогол след автогол

След скандала с прага на преференциите Цветанов и Карадайъ забъркаха нов – с опрощаването на дълговете на мюфтийството

Депутатите от ГЕРБ и ДПС опростиха в петък над 8 милиона лева задължения към НАП на Главното мюфтийство. 


Така двете партии за втори път застанаха рамо до рамо за приемането на нещо, което взривява обществото и предизвиква негативни реакции. С други думи, ГЕРБ за втори път си вкарва автогол. А голмайсторът е вторият човек в партията Цветан Цветанов.

Първият път гафът беше направен с поправки в Изборния кодекс три месеца преди евроизборите. Партията на Доган отдавна настояваше прагът на преференциите да се вдигне, за да не може избирателите да объркват сметките на централите. И след като БСП напусна парламента, ГЕРБ бяха поставени в трудна ситуация с осигуряването на кворума и с функционирането на парламента, което пък е свързано с удържането на правителството на власт. Така движението видя удобен момент да изтъргува присъствието си в пленарната зала срещу по-високия преференциален праг.

Но не се получи, защото инстинктът за политическо оцеляване на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пак проработи. От една страна, той не допуска да се върви срещу общественото мнение. От друга, изключително много се пази да не го свързват пряко с ДПС. Както се казва, всички знаят, че зад кулисите двете партии си играят заедно, но не могат да посочат това с пръст, защото не се вижда.

ДПС обаче не се отказва лесно. След като стана ясно, че ще се върне старото положение за преференциите, формацията реши да си поиска друго и така се стигна до скоростно опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство. И обществото отново забръмча като разбунен кошер.

Цветанов упорито се опитва да ни убеждава, че става въпрос за опрощаване на задълженията на всички вероизповедания, но се оказа, че Българската православна църква и другите почти нямат борчове. Единствено мюсюлманското вероизповедание е здраво задлъжняло.

Същият Цветанов, а донякъде и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, се опитва да ни плаши със застрашеност на националната сигурност и етническия мир, за което обвинява БСП. За сигурността и мира няма никакъв проблем, ако всички вероизповедания са равнопоставени. Но когато през задната врата даваш привилегии на едно от тях, едва ли работиш за националната сигурност и етническия мир.

Не е толкова сложно дори за някои ръководни кадри в ГЕРБ да разберат защо българите са толкова негативно настроени срещу циганите. Не е заради шумните им сватби, а защото вече десетилетия източват социалните системи чрез детски надбавки, майчински и редица други обезщетения. Както и заради "привилегията" да не си плащат тока, но никой да не им го спира. Едва ли щеше да е така, ако имаше надеждна постоянна държавна политика по този въпрос, а не нещата да се решават ад хок и на парче в отговор на поредния "битов" инцидент.

В стремежа си да се измъкне от кашата, която сам забърка, Цветанов се опитва да отклони облаците от своята глава по посока на президента, разбира се. Непрестанно напомня за двата консултативни съвета по национална сигурност, провели се през 2017-а и 2018-а. Само че не казва какво се е решило на тях, с което прави внушения. А там е било решено всички официално регистрирани вероизповедания в България да се финансират от държавния бюджет, за да се пресече чуждо влияние върху тях и чрез това намеса във вътрешните ни работи. И дума не е ставало за опрощаване на нечии задължения.

Но понеже в края на миналата година стана ясно, че ако се преведе субсидията на Главното мюфтийство, то тя няма да отиде за заплати на около 600-те имами, а трябва да отиде в НАП за неплатени най-вече осигуровки и други задължения, от ДПС извиха ръцете на управляващата партия. Защото оцеляването на парламента и правителството е в техните ръце. Ако и движението реши да напусне Народното събрание, то ще бъде делегитимирано и ще трябва да се върви на предсрочни избори. Нещо, което Борисов и партията му искат да избегнат на всяка цена, за да докажат, че могат да изкарат поне един цял мандат. А и не само затова – благинките от властта са си благинки. 


При това положение не е чудно, че Бойко Борисов ни хвърля прах в очите с някаква "етническа толерантност" и държи да ни убеди, че решението за опрощаването на дълговете на мюфтийството е взето само от ГЕРБ без натиск от друга партия. Не му е лесно - хем иска да се задържи на власт, хем знае, че свързването на ГЕРБ с ДПС е смъртоносна опасност от електорална гледна точка.

Има и друг въпрос обаче. Защо всички други вероизповедания могат да си плащат задълженията, а само мюсюлманското не може при положение, че разполага с над 4700 имота, които дава под наем?

Не чакаме отговор нито от Мюфтийството, нито от ДПС, нито от финансовия министър Владислав Горанов. Впрочем той вече обясни: „Размерът на сумата (опростените 8 млн. лева на Главното мюфтийство – бел. ред.)  е относително малък спрямо 40-те млрд. лева приходи в бюджета”. Горанов призна, че Мюфтийството разполага с много имоти, които би могло да продаде и да си плати дълговете към държавата, но според него това е „изключително чувствителна тема“.

Дали обаче данъколатците, които му пълнят бюджета, мислят така? Още повече на фон на подопечните на Горанов нападжии, които ходят по селата да глобяват играещи хоро баби за неиздаден касов бон за 1.50 лева.



Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар