Зима

Зима
Пролет

8 март 2019 г.

Такса "Футбол"

Според популярната теория собствениците на яхти са щастливи два пъти – когато си я купуват и когато я продадат.
 
За собствениците на футболни клубове в България е валидно само второто. 

Малцина от по-успешните лица от бизнеса са се отървали от участта да издържат футболен клуб. И понеже рядко покупката е по тяхна инициатива, най-щастливият им ден вероятно е, когато им намерят наследник. В държава, в която бизнесът е силно политически зависим, вече изглежда почти невъзможно да се измъкнеш. Футболът се е превърнал в неофициална такса, за да ти се решат въпросите.

Поредните промени, които бяха извършени в собствеността на футболния "Левски", само затвърдиха тенденцията. Реализирането на детската мечта на Спас Русев към "Левски" беше свързано със сделката за придобиването на БТК. След като част от патриотите направиха заявка за ограничения в рекламата на хазарта, на Васил Божков му се отвори неочакван апетит също да спаси сините. В случая с Русев вероятно му е струвало около 15 милиона лева. Само в първите си дни Божков влезе с поне 3 милиона лева, за да спаси клуба от фалит.

Схемата не е нова, а е добре отработена. Веселин Марешки трябваше да спаси "Локомотив" (Пловдив) след само "петминутно убеждаване" от премиера Бойко Борисов, а след няколко месеца една от компаниите му получи стари дългове от 9 милиона лева от Военномедицинска академия. Не му трябваше дълго време да се колебае дали да остане във футбола, след като Борисов падна от власт. Собствениците на "Титан" почти докараха ЦСКА до фалит, но спечелиха редица поръчки за сметопочистване.

Единственият проблем е, че новите собственици нямат интерес дългосрочно да се занимават с футбол, а само до решаването на бизнес проблема им или... до смяната на властта. 


След това остават дълговете и поредните заплахи за футболен фалит.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар