Зима

Зима
Пролет

3 март 2019 г.

Не ви щем европрокуратурата

Какви да са пратениците на страна, в която грабежът е официална политика, законът - врата в полето, а суверенът - безразличен към корупционната вакханалия?!

Румънката Лаура Кьовеши може да не стане първият Европейски прокурор, но пък българската политноменклатура се обозначи за пореден път като вариант на мафията.

Първо българският постоянен представител в Европейския съюз Димитър Цанчев се обяви твърдо срещу Кьовеши в комитета "КОРЕПЕР ІІ", след като стана ясно, че тя е фаворит на журито по подбора измежду първоначалните 24 кандидати. 

Така везните в Съвета на ЕС се наклониха в обратната посока - в полза на френския кандидат Жан-Франсоа Бонер.

След това евродепутатите "ни" Георги Пирински (БСП), Емил Радев (ГЕРБ), Неджми Али и Филиз Хюсменова (ДПС) действаха като по команда срещу румънката в европарламента. Сергей Станишев и Асим Адемов не са присъствали на заседанието, но не се съмняваме, че биха направили същото. Подкрепата за Кьовеши обаче все пак надделя и финалът остава отворен. 


А "нашите" хубавци се снишават и мълчат, а "правилните" медии избягват да  им задават въпроси.  

Евродепутатите "ни" са от различни политически партии и формации, но им знаем котилото. Съгласно непреходния каламбур на Пирински те поемат вината с мезетата. Което означава, че няма как да харесват работеща европрокуратура, която да им търси вина, като ги лиши от мезета. Междувременно стана ясно, че  управляващата левица в Румъния е убедила лявоцентристката десница в България да гласува срещу Кьовеши в полза на французина. Едва ли им е отнело много време да го направят.

"Свикнала съм да работя под обществен натиск и стрес. Заедно с екипа ми повиших ефективността на разследването на измамите с евросредства. Основен приоритет бе изземването на имущество. Ставаше дума за сума от 2 млрд. евро. Освен това сумата на възстановените средства скочи на 3 млрд. евро, или 10 пъти повече от преди. В съвместни операции с над 14 държави разкрихме тайни банкови сметки в други страни. Под мое ръководство разследвахме 900 държани служители, 60 от които са високопоставени", заяви бившата директорка на румънската антикорупционна прокуратура. И заяви в прав текст, че е подлагана непрекъснато на политически натиск, като властите в страната й опитват по всякакъв начин да ограничат независимостта на съдебната система.

В ЕС - откакто премина на различни скорости, винаги се прилагат схеми, наричани за благозвучие компромис. Постоянният ни представител в Брюксел и българските евродепутати са гласували, както им е наредено - при това не от вчера.
 

Какви да са пратениците на страна, в която грабежът е официална политика, законът - врата в полето, а суверенът - безразличен към корупционната вакханалия?! При гостуването на Кьовеши у нас лобитата в съдебната власт се изпокараха, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че тя не е лицето на румънската прокуратура.

Чухме още, че  "румънският модел най-вероятно дава някакви резултати, но той е далеч от това, което би могло да се приложи у нас в рамките на сега действащата конституция". Не бил, представете си, достатъчно убедителен и имало какво още да се работи по него, "преди да стане пример за подражание и в други страни". Оттук и обяснението на премиера Бойко Борисов защо липсват осъдителни присъди по високите етажи на властта - че у нас корумпирани политици нямало.

Е, в доклад на Европейската комисия  преди няколко дни е констатирано, че 2/3 от съмнителните трансакции за пране на пари са дело на местни политически фигури, но това остава недоказано. А как да бъде доказано, щом като в същия доклад се твърди, че властите не реагират на тези сигнали?! 


В крайна сметка силните в Брюксел си имат свои съображения, компромис ще бъде постигнат. А ние с българския антикорупционен модел продължаваме нататък, докато грабежът си върви. 

 Премиерът Бойко Борисов внимава дали е правилно разбран от посланика ни в ЕС Димитър Цанчев

Огнян Стойчев, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар