Зима

Зима
Пролет

3 март 2019 г.

Специалният пратеник на Тръмп за Венецуела "ще лъже, когато е необходимо"

"Тръмп няма да намери по-подходящ човек от Елиът Абрамс. Това е правилният човек, който му трябва."
 
Когато новата конгресменка Илхан Омар използва заседанието на Комисията по външни работи за разпит на новия специален пратеник на администрацията на Тръмп във Венецуела, Вашингтон запази мълчание и само следеше развитието на ситуацията.

Левите, особено онези, които не одобряват политиката на Тръмп за Венецуела, приветстваха поведението на Омар.

Александрия Окасио-Кортес, която е емигрант от Сомалия, коментира разпита на Елиът Абрамс с думите: „Справедливостта е възстановена“.

През 1980 г. Елиът Абрамс беше ключова фигура в администрацията на Рейгън.

Тогава той подкрепяше правителството на Ел Салвадор в гражданската война, а след това помогна да се прикрият докладите за репресиите на салвадорските военни срещу собствения им народ.

Въпреки това, голяма част от представителите в Камарата на представителите се изказаха в защита на Абрамс, наричайки го „предан държавен служител“.

А коментаторът Макс Буут нарече поведението на Омар „неуместен разпит“, в който „нищо не е както трябва“.

Един човек наблюдаваше с неподправен интерес тази престрелка - Реймънд Бонър, бивш репортер на "Ню Йорк Таймс".

Преди време той и Алма Гилермоприето от "Вашингтон Пост" разкриха клането в  Ел Мозоте (през 1981 г. обучени и въоръжени от САЩ войници от правителството на Ел Салвадор избиват 767 жители в Ел-Мозоте б. пр.).

Клането в Ел Мозоте е едно от зверствата, извършени от салвадорското правителство през 1981 г. в източната провинция Морасан, довело до смъртта на около 800 души, сред които и деца само на няколко дни, след като много от жертвите са били измъчвани и изнасилени.

Администрацията, в която Абрамс, служеше тогава като помощник държавен секретар по правата на човека, побърза да опровергае появилите се съобщения за нечовешките зверства.

Тогава той нарече репортажите на Бонър „комунистическа пропаганда“, настоявайки, че правителството на Ел Салвадор имало „невероятни“ успехи и репортажите не са истина, а пропаганда.

Сега Бонър живее в Австралия, на другия край на света, далече от Ел Салвадор и Вашингтон.

В Сидни той е собственик на малка книжарница.

През януари Тръмп обяви, че Абрамс ще изпълнява мисията на специален пратеник за Венецуела.

САЩ осъдиха президента Николас Мадуро, наричайки го тиранин и признаха за президент лидера на опозицията Хуан Гуайдо.

Освен това Тръмп отправи предупреждение към военните във Венецуела да не продължават с подкрепата си за Мадуро.

Бонър е разтревожен от това развитие на нещата.

По този повод той каза следното:

„Имайки предвид биографията на Абрамс и миналите му заслуги, си мисля струва ли си на такъв човек да се доверява такава деликатна външнополитическа длъжност? Явно е, че го изпращат на външнополитическа работа в Латинска Америка за сваляне на правителството. Не се съмнявам, че той ще се справи отлично, но само ако направи всичко обратно на това, което направи в Ел Салвадор. Тогава подкрепяше правителството, което не заслужаваше това, а сега искат да свалят правителството и да установят демокрация“.

Бонър не е убеден, че Тръмп няма каквото и да било отношение към назначението на Абрамс, като предполага, че президентът по-скоро е подписал указа без да се задълбочава в подробности.

Той е предпазлив също към твърденията, че Тръмп има внимателно начертана външна политика („Мисля, че това е оксиморон: външната политика на Тръмп. Аз наистина не се шегувам“), но смята, че Абрамс ще служи добре на президента.

„Още в Салвадор беше ясно, че той ще направи всичко, което зависи от него, за да изпълни задачата, поставена му от президента. Тогава, по думите на един дипломат, те подкрепиха една хунта, която убиваше дори и монахини, а сега във Венецуела, просто ще се избавят от неудобното им правителство. И тъй както вече е лъгал, когато това са изисквали обстоятелствата, или, ако цитирам, е „заблуждавал Конгреса и обществеността“, сега ще прави същото и във Венецуела. Така, че Тръмп няма да намери по-подходящ човек от него. Това е правилният човек, който му трябва“, казва Реймънд Бонър.

Той одобрява факта, че Омар извади служебното досие на Абрамс, но не е във възторг от маниерите й на поведение.

Бонър ги окачестви като „ужасни“.

Изобличаването на Абрамс той коментира по следния начин: „Хубаво, че някой все пак се поинтересува за какви заслуги назначават Абрамс на този пост. Омар постъпи правилно, като постави моралния му облик под съмнение. Предполагам, че можеше да зададе и въпроса как такива хора все още остават на повърхността“.

Реймънд Бонър е американски разследващ журналист, който днес живее в Австралия

 
Кейт Лайънс, "Гардиън", оригиналът на публикацията: Trump’s special envoy to Venezuela “will lie when needed” claims Raymond Bonner     

Превод: Никола Стефанов, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар