Зима

Зима
Пролет

7 март 2019 г.

"Алтернатива за Германия" иска ограничаване на мандатите на канцлера

Според предложената поправка канцлерът ще може да бъде преизбиран само веднъж
 
Опозиционната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) иска ограничаване на канцлерските мандати до два, съобщава БТА. 

Долната камара на германския парламент - Бундестагът, се очаква да разгледа предложението на най-голямата опозиционна партия АзГ за съответна поправка в конституцията на 14 март.

Според предложената поправка канцлерът ще може да бъде преизбиран само веднъж. Изключения ще се допуснат само ако канцлерът заема поста в средата на мандата на парламента и в случай че предшественикът му е свален с вот на доверие.

В разпространеното днес изявление на АзГ се посочва, че с увеличаването на мандатите на канцлера капацитетът на демократичните институции да отговорят на променящите се социални условия намалява. Освен това се засилват "мрежите и финансовата зависимост".

Лидерът на по-малката опозиционна Свободна демократическа партия Кристиан Линднер разкритикува в свое интервю политиката към бежанците на канцлера Ангела Меркел през 2016 г., по време на третия й мандат. 


"Малко по малко възприемам идеята за ограничаване на мандата на канцлера до осем години, за да може той да запази връзка с реалността", каза той.
 

Меркел, която сега е в четвъртия си 4-годишен мандат, е начело на германското правителство от 22 ноември 2005 г.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар