Зима

Зима
Пролет

4 март 2019 г.

Виктор Орбан нарече критиците си полезни идиоти

Орбан настоява за реорганизация на миграционната политика на Общността
 
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан остава в конфронтационен курс с Европейската комисия в Брюксел, обобщават в редакцията на австрийския ежедневник Die Kronen Zeitung, коментирайки последните изявления на лидера на Будапеща, в които той определя критиците като „полезни идиоти“.

Изданието подчертава, че Орбан настоява за реорганизация на миграционната политика на Общността. „Нуждаем се от метод, който ни позволява да живеем заедно, въпреки различните гледни точки. Ето защо проблемите, произтичащи от миграцията, трябва да бъдат извадени от ръцете на Комисията“, категоричен бе унгарският премиер.

Орбан се изказа в подкрепа на създаването на нова институция на европейско равнище: „Трябва да създадете отделен орган, в който да бъдат представени само министрите на вътрешните работи на Шенгенската зона. Както в случая с еврозоната, за която има отделен Съвет на финансовите министри. Всички въпроси, свързани с Шенгенската зона, следва да бъдат решавани по същия начин, от професионалисти, а не от политици“, обясни Орбан.

Той не можа да устои на удара на критиците си в рамките на Европейската народна партия, които той определи като „полезни идиоти“.

„Докато вярват в духовна борба, те служат на силните интереси на другите, дори и на нашите опоненти", коментира министър-председателят на Унгария.

От редакцията припомнят, че миналата седмица правителството в Будапеща започна кампания с полемични плакати срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Будапеща го обвинява, че иска да задължи страните от ЕС да отслабят защитата на националните си граници. Поради противоречивата антиевропейска кампания партията на Орбан - ФИДЕС, е заплашена с изключване от Европейската народна партия (ЕНП).

Независимо от това, Виктор Орбан обяви още една антибрюкселска кампания, този път срещу заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той е водещ кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) на изборите през май и претендент за поста на председател на Комисията. На новите плакати нидерландският политик ще бъде изобразен редом до американския милиардер Джордж Сорос, подобно на постерите с Юнкер.

„Ролята на Сорос в европейската политика не може да бъде пренебрегвана и всеки има право да знае, че Тимерманс е негов съюзник", увери Орбан. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар